Jump to content
IGNORED

[B5 1,8T] Kontrolka oleju

Recommended Posts

Posted

Posiadam Audi A4 1.8T z 97 roku. Silnik AEB - 1.8T 150 KM. Po rozgrzaniu silnika zapala się kontrolka oleju. Oleju jest ¾ stanu. Może ktoś podpowiedzieć co może być przyczyną takiej sytuacji. Dodam, że kontrolka zapala się w sposób nieprzewidywalny. Nie umiem tego wywołać ale najczęściej wstępuje na niższych obrotach silnika (ale nie biegu jałowego). Wczoraj przejechałem 100 KM i nic, dziś rano kolejne 30 i nic, ale powrót do domu to 7 krotne jej zapalenie. Po zgaszeniu silnika i ponownym go uruchomieniu (nawet podczas jazdy więc trwa to tylko chwile) wszystko wraca do normy. Prosze o pomoc....

Posted

Hmmm.

Może panewki?

Ale zacznij od czujnika ciśnienia oleju z tyłu głowicy, padają i wycieka przez nie olej.

Posted

Dzięki.

Właśnie jestem na serwisie. Zobaczymy co znajdą. Obstawiają czujnik, przewód od czujnika lub pompe olejową....

Posted

U mnie zaswieca sie kontrolka oleju jak gwaltownie ruszam lub hamuje. Zapala sie rowniez podczas skoku obrotow silnika np. redukcja z 4 na 3 bieg. Generalnie musi byc odczuwalne szarpnięcie. Czesciej zapala sie na zuzytym oleju. Jezdze z tym juz okolo roku i olalem tą sprawe. Czujnik byl wymieniany, poziom i cisnienie oleju w normie.

Guest spedyt
Posted
Generalnie musi byc odczuwalne szarpnięcie

To musi by gdzieś na przewodzie jakiaś przerwa i przy szarpaniu się ujawnia

Posted
To musi by gdzieś na przewodzie jakiaś przerwa i przy szarpaniu się ujawnia

Tez tak myslalem, ale jak zmieniam olej na nowy to bardzo rzadko wlacza sie ta kontrolka, wiec to chyba nie wina przewodu. A moze smok nie zasysa oleju czy co.

Posted

zawitaj do działu Newbie, temat źle nazwany - widać, że regulamin nie przeczytany

Napisz nam jeszcze jaki olej masz wlany ? Tak z ciekawości...

Posted

dzięki za uwagi. Jestem tu nowy ale mam dobrego przewodnika. :biggrin: Mechanicy po badaniu manometrem cisnienia oleju wytypowali pompe olejowa. Przy 2000 obr/min ciśnienie było poniżej minimum.