Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Terkotanie dwumasy w skrzyni biegów S-tronic w Audi Q5 FY 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.Temat dotyczy Q5 FY 2019 jednak ze względu na występowanie tych samych silników oraz kół zamachowych zamieszam tutaj .W moim aucie z okolic dwumasy gdy silnik pracuje na luzie czyli w pozycji lewarka P lub N wydobywa się dźwięk stukania , terkotania .Zamieszczam link do nagania tych dźwięków .Czy w waszych autach dwumasa pracuje cicho?Lista modeli Audi w których występuje to samo koło zamachowe znajduje się tutaj  

E-KATALOG.INTERCARS.COM.PL

Inter Cars: Katalog i sklep części samochodowych

Edytowane przez Stayer

Opublikowano

faktycznie coś słychać jakby klepała dwumasa ale trudno na 100% określić, jaki przebieg? jak wrzucisz D to cichnie?

nagraj też na zewnątrz odgłos, w okolicach lewego przedniego koła - czy też słychać?

Edytowane przez RALF76

Opublikowano
  • Autor

To tak klepie od nowości .Po zdjęciu dolnej osłony te stuki można usłyszeć i z 20 metrów .Po przełączeniu na D gdy napęd zaczyna ciągnąć te stuki znikają .Wiem że te koła maja centrifugal pendulum absorber , ale to rozwiązanie występuje  także w innych samochodach a w nich raczej się tak nie telepie

Edytowane przez Stayer

Opublikowano

jak masz gwarancję to zgłoś do ASO, mam nadzieje że nie będzie odpowiedzi ten typ tak ma a jeśli tak powiedzą niech odpalą nowego i pokażą że jest tak samo

Edytowane przez RALF76

Opublikowano
  • Autor

Problem jest bardziej zawiły , ponieważ ja już kiedyś wypożyczyłem Q5 celem porównania z moim innej przypadłości (szarpnięcia w napędzie tuż przed zatrzymaniem) i tamta Q5 również miała to szarpnięcie jak i również stukała z dwumasy , jednak akurat trafił mi się egzemplarz który wyjechał z fabryki niemal w tym samym czasie co mój.Z kolei poprosiłem ostatnio przypadkowo spotkaną osobę o możliwość posłuchania jej silnika w Q5 i tam już tych stuków nie odnotowałem, wiec sytuacja jest nietypowa i chciałem skonfrontować jeszcze z innymi egzemplarzami 

Opublikowano

jedź do ASO niech weryfikują

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.09.2020 o 09:42, Stayer napisał:

To tak klepie od nowości

jaki finał sprawy?

Opublikowano
  • Autor

ASO: „normalna praca”

Opublikowano
2 godziny temu, Stayer napisał:

poprosiłeś aby odpalili nowego i pokazali że tak też klepie?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 14.09.2020 o 18:56, Stayer napisał:

jak się sprawa zakończyła?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam podobny problem z moim Audi Q5 2.0 Tdi 190 stronic dzwięk identyczny. Po wizycie w aso stwierdzili ze normalna praca silnika. W pozycji p lub n słychać chrobotanie po przełączeniubw pozycję d dzwięk ustaje. Czy u Ciebie sprawa się rozwiązała? Proszę o odpowiedź 

Opublikowano
52 minuty temu, didas26 napisał:

W pozycji p lub n słychać chrobotanie

czym argumentowali że to normalna praca? co to za hałas?

Opublikowano

Jeździli,  obsluchiwali ,sprawdzali na podnośniku. Po diagnozie powiedzieli że wszystko jest w porządku nie widzą nic co mogło by być niepokojące. Normalna praca silnika. Nie wiem czy to normalne bo nie miałem porównania z innym dlatego znalazłem ten post i dołączyłem z zapytaniem. Czy u Ciebie sprawa się rozwiązała?

Hałas jest identyczny jak na załączonym filmie. Takie chrobotanie. Najbardziej słyszalne z odległości kilku metrów. Tylko nie do końca jestem w stanie stwierdzić skad dokladnie ten dzwiek wychodzi 

Po wizycie w Aso Kraków została postawiona diagnoza. Winowajcą owego chrobotania jest według nich  wirnik w pompie oleju. Jest to normalna praca  Aso nie widzi żadnej usterki. Mogą wymienić pompę ale nie gwarantują że chrobotanie ustanie. Nic narazie pozostaje jeździć. 

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 10.05.2021 o 19:45, didas26 napisał(a):

Winowajcą owego chrobotania jest według nich  wirnik w pompie oleju. Jest to normalna praca  Aso nie widzi żadnej usterki. Mogą wymienić pompę ale nie gwarantują że chrobotanie ustanie. Nic narazie pozostaje jeździć

a po przełączeniu z P na D cichnie?