Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

a4 b7 brd - WIBRACJE Auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Borykam się z problemem wibracji oraz  drgania auta przy wyższych prędkościach 120-140 km/h, już sam nie wiem za co się brać.

objawy :

przy mocnym przyśpieszaniu zaczyna drgać cała buda oraz strasznie zaczyna   drgać drążek zamiany biegów , wibracje zaczynają sie pojawiać  przy wyższych prędkościach, przykładowo rozpędzę  auto do 140 wrzucę luz nadal są odczuwalne te wibracje.

Przy mocnym przyśpieszaniu na 3 biegu wibracje oraz drgania przenoszą się do kabiny , czuć wibracje na desce rozdzielczej.

- koła wyważone , przeguby wewnętrzne wymienne , poduszki pod silnikiem raczej dobre

dodam że gdy zaczynają się pojawiać wibracje czuć  jak zaczyna drgać kierownica

Macie może jakiś pomysł?

Opublikowano

Ja bym posprawdzał wtryski. Miałem przypadek forda kugi I gdzie przy przyspieszaniu trzęsło autem jakby wał telepał autem. Po weryfikacji wtrysków-wymianie i zaprogramowaniu przestało.

EDIT: spróbuj podmienić i zaprogramować wtryski i zobacz jak wtedy

Edytowane przez muniek32

Opublikowano

Sam się z tym jeszcze borykam. Czasami samo wyważenie kół w zwykłym warsztacie wulkanizacji nic nie pomoże. Ostatnio znajomy polecił mi zrobienie testu drogowego Hunter. Jak chcesz to ewentualnie wrzuć koła z samochodu gdzie nie trzęsie to wyjdzie ci najtaniej. Sprawdzałeś tarcze hamulcowe, czy nie są krzywe?

https://www.youtube.com/watch?v=w7HFqBGpjZM

Edytowane przez kuba.tkn

Opublikowano

Czasem padający dwumas daje takie objawy  

Opublikowano

Dokładnie, dwumas też może dawać takie oznaki. Choć sprawdzenie wtrysków jest mniej inwazyjne i łatwiejsze do weryfikacji. Jak coś ustalisz to daj znać, coś pomożemy.

Opublikowano
  • Autor
21 godzin temu, kuba.tkn napisał:

Sam się z tym jeszcze borykam. Czasami samo wyważenie kół w zwykłym warsztacie wulkanizacji nic nie pomoże. Ostatnio znajomy polecił mi zrobienie testu drogowego Hunter. Jak chcesz to ewentualnie wrzuć koła z samochodu gdzie nie trzęsie to wyjdzie ci najtaniej. Sprawdzałeś tarcze hamulcowe, czy nie są krzywe?

https://www.youtube.com/watch?v=w7HFqBGpjZM

Tarcze założone nowe  do tego pomierzone pod względem bicia bocznego wszystko mieści się w normie, najdziwniejsze jest to że jadąc 130 km/h odpuszczam na luz to owe wibracje nie ustają  jak również pojawiają się drgania na kole kierownicy.

Robią taki test wbijam 5 i od niskich obrotów 1100 dając but w podłogę nie czuć żadnych drgań wibracji itp , a to właśnie przy tych  partiach obrotów dwumas jest raczej najbardziej obciążony pracą, oczywiście nie wykluczam że to może być właśnie to.

CO do wtrysków to sprawdzałem tylko korekcje i nie odbiegają od normy są na poziomi +0,15 do -0,15

Edytowane przez 18Ziomus18