tomcio1600 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam. Pisałem ostatnio o ładowaniu --> http://www.a4-klub.pl/smf/b5_adr_problem_z_napieciem_ladowaniem_jaka_wartosc-t73349.0.html jednak odpowiedzi nie uzyskałem.. Postanowiłem ponownie pomierzyc ładowanie ale juz za pomocą miernika. Co się okazało ku mojemu zaskoczeniu nie jest tak źle jak mi sie wydawało bo na aku było 12,25V na wolnych ponad 14V przy obciążeniu światłami radiem i klimatyzacja okolo 13,30V - jednak wyniki w tym samym czasie odczytywane z voltomierza na desce były mniejsze średnio od 0,5 - 1V (wiadomo że skala nie pozwala na precyzyjny odczyt - jednak w/w obciązenu odczyt z deski to około 12,5V) Czy voltomierz jest tak nieprecyzyjny czy coś moze powodowac takie różnice? wczesniej wydwało mi sie ze wskazówka zawsze wychylała sie ku wiekszych wartościach.. - nie było błędnych wartości.
jaras231 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Pytanie jakim woltomierzem mierzyłeś? Mierniki z markety za ok 50zł nie są za dokładne i wydaje mi się ze nie cały volt różnicy to niewiele
davidoff82 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Ja mam taki VDO i mam przekłamanie ok 0,5 do 0,8 volta, po odczycie ze wskaźnika się zaniepokoiłem i podjechałem do elektryka i pomierzył, okazało sie że jest gdzieś strata na instalacji - voltomierz mam wpięty w puste piny w tablicy bezpiecznikowej. Będe go przepinał bezpośrednio do aku, sterowany prostym przekaźnikiem żeby nie wskazywał non-stop.
Rekomendowane odpowiedzi