Don_Corleone Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam, jak duża część użytkowników tego forum, również ja mam problem z układem chłodzenia. Od wczoraj udało mi się przejrzeć sporą ilość wątków dotyczących wymienionego problemu, co pozwoliło mi sformułować kilka rzeczowych pytań. W skrócie o problemie: Temperatura cieczy chłodzącej na zegarach wynosi około 101 stopni, na 49 kanale klimatronika (teoretycznie kanał wykazujący temperaturę cieczy chłodzącej) dochodzi dosyć szybko do 104-108 stopni (i na takim poziomie sie utrzymuje, nie idzie ani odrobinę w górę). Dodam, że kanał 51 klimatronika dochodzi do 90 stopni i trzyma tak choćby nie wiem co. Układ zapowietrzony nie jest bo chłodnica jest gorąca (przynajmniej w górnej części, którą udało mi się dotknąć), nie ma problemów z ogrzewaniem. Kiedy odkręcam korek zbiorniczka wyrównawczego (przy rozgrzanym silniku, przy tych 104-108 stopniach) woda nie bulgocze, nie tryska, nie ma gejzeru, jest spokój i cisza, nawet specjalnie nic nie paruje. Co mnie zastanowiło, i tutaj pytanie: Wąż dochodzący do zbiorniczka wyrównawczego nie wprowadza do niego żadnej wody, a wydaje mi się że powinien, o czym to może świadczyć ? Dodam jeszcze, że nie zanotowałem na chwile obecną żadnych więcej nieprawidłowości w pracy silnika, żadnego z płynów mi nie ubywa raczej, olej i woda wydają się czyste. Jeśli ktoś z Was będzie chętny podzielić się swoimi przemyśleniami, będę wdzięczny.
mstan Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam Co do wysokości temperatury sądzę że jest na właściwym poziomie. Natomiast Jest nieprawidłowość związana z tym przelewem. Przy w pełni rozgrzanym silniku przez przelew powinna lecieć woda-płyn chłodzący.Ale myślę że u Ciebie nie jest to spowodowane drożnością rurki(choć warto to sprawdzić), a tym że masz nie hermetyczny układ chłodzenia.Normalnie jest tak że przy rozgrzanym silniku nie zaleca się odkręcania korka ,gdyż w całym układzie jest określone ciśnienie(regulowane przez zaworek znajdujący się w korku). Natomiast przy pełnym schłodzeniu całego układu (np. po nocy) w zbiorniczku wyrównawczym(i w całym układzie) powinno być podciśnienie(regulowane także przez wspomniany zaworek).Proponuję więc sprawdzić zaworek w korku i ewentualnie wymienić. Pozdrawiam
Don_Corleone Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Jeszcze dziś postaram się sprawdzić korek zbiorniczka. Dzięki za odpowiedź i również pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi