Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szuranie z okolic filtra powieterza !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od tygodnia mam problem z tym dźwiękiem , mogł by ktoś naświetlić sytuacje gdzie szukać przyczyny? . Na forach nigdzie nie znlazałem odpowiedzi jedni mówia turbo drudzy zaworek a trzeci ze tak ma być . Pozdrawiam !

Opublikowano

Jest to tzw chichotanie turbiny. 

w momencie, w którym puszczasz gaz (zamykasz przepustnicę)  turbo jeszcze przez chwilę pompuje i nadmiar powietrza powinien zostać upuszczony przez zawór DV do dolotu.
Podsumowując jak się  wymieni filtr powietrza na stożek, albo jakiś sportowy to może być czasami to słychać w normalnych autach.  

Ale jak nic nie było kombinowane, a wcześniej tego dźwięku nie było. to na 100%  Zawór DV (Dump Valve)  musisz go znaleźć i zdiagnozować, bo może tylko wężyk podciśnienia sparciał, a nie, że cały zawór do wymiany.  

Ogólnie to bez tragedii, można jeździć, ale nie za długo bo turbo dostaje po d*pie a w 200 zł się zamkniesz z naprawą. powodzenia ;) 

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, PluszowyZuczek napisał:

Jest to tzw chichotanie turbiny. 

w momencie, w którym puszczasz gaz (zamykasz przepustnicę)  turbo jeszcze przez chwilę pompuje i nadmiar powietrza powinien zostać upuszczony przez zawór DV do dolotu.
Podsumowując jak się  wymieni filtr powietrza na stożek, albo jakiś sportowy to może być czasami to słychać w normalnych autach.  

Ale jak nic nie było kombinowane, a wcześniej tego dźwięku nie było. to na 100%  Zawór DV (Dump Valve)  musisz go znaleźć i zdiagnozować, bo może tylko wężyk podciśnienia sparciał, a nie, że cały zawór do wymiany.  

Ogólnie to bez tragedii, można jeździć, ale nie za długo bo turbo dostaje po d*pie a w 200 zł się zamkniesz z naprawą. powodzenia ;) 

tak tylko ja mam disla i czy zawór dv występuje wgl w tym silniku czy to jest powiązane z egr ?

Opublikowano
W dniu 13.10.2020 o 14:12, dawid9010 napisał:

tak tylko ja mam disla i czy zawór dv występuje wgl w tym silniku czy to jest powiązane z egr ?

Kurde, masz rację, przepraszam nie doczytałem że to dieselek ?? niestety na nich aż tak się nie znam, więc musimy poczekać na kogoś, kto siedzi w ropniakach ?

Opublikowano

To raczej słynny problem z "szuraniem turbiny po odpuszczeniu gazu" 

Poszukaj, było tego już kilka tematów na forum

Opublikowano

czy ja wiem czy to jest szuranie jak w tamtym temacie? Typowo surge. U mnie się zrobiło jak nagrzebałem przy wężach podciśnienia (ale niestety mam inny silnik) ;)