DeeJay_Kill Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam. Potrzebuję Waszej pomocy, gdyż nie umiem jeszcze programować procesorów, a dla wielu z Was, napisanie poniższego programu, to zaledwie kilka minut... Mianowicie - potrzebny jest program na procesor powiedzmy 89c2051, który ma wykonywać następujące funkcje: procesor na wejściu dostaje impuls dodatni, który oryginalnie steruje otwieraniem tylnej klapy. Trwa on ok. 0,5s. Układ oparty na procesorze ma otwierać i zamykać dach w Audi A4 Cabrio. Mam wyprowadzone wszystkie kable, potrzeba tylko programu. Dach ma się otwierać po dwóch naciśnięciach pilota, zamykać po trzech, a klapa bagażnika ma się otwierać po jednym naciśnięciu pilota (tak, jak do tej pory). Procesor musi mieć 3 wyjścia podłączone do przekaźników i jedno wejście na impuls sterujący. Na jednym przekaźniku ma się pojawiać krótki impuls (otwieranie klapy - ok 1s), na drugim wyjściu, po szybkim dwukrotnym naciśnięciu pilota ma się pojawiać najpierw ok 3 sek. sygnał, a po powiedzmy - 0,5 sekundowej przerwie drugi, który włącza przekaźnik na 35 sekund. To było otwieranie dachu, zamykanie odbywać ma się dokładnie tak samo (steruje drugim przekaźnikiem), z tym, że po trzykrotnym naciśnięciu pilota. Procesor musi rozróżniać sygnały bezbłędnie, czyli nie może być takiej sytuacji, że gdy nacisnę np. 2 razy przycisk, to otworzy mi się klapa bagażnika oraz dach, jak również nie może być takiej sytuacji, że wcisnę przycisk raz, drugi raz wcisnę go po powiedzmy 3 sek, a dach się otworzy (przerwa między impulsami, to max sekunda-półtorej). Czy ktoś byłby tak uprzejmy i podjął się napisania takiego programu, który wyśle mi w formie binarnej, ew. hex, żebym po prostu mógł sobie podpiąć programator, zaprogramować i sprawdzić działanie? Byłbym bardzo wdzięczny... Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam, Bartek;) Działamy z Gatitoo ostro, dzisiaj spędziliśmy prawie 5h na rozkminie, jak sterować tym dachem z pilota i zrobiliśmy już wszystko - wyprowadziliśmy przewody, sprawdziliśmy działanie, rozebraliśmy pół samochodu.... Potrzebuję tylko program, bo ja zrobiłem moduł na układach logicznych, a zdecydowanie za dużo czasu pochłonęłoby przerobienie go... W układzie na procesorze potrzeba tylko kilku przekaźników i elementów, żeby to działało, więc bardzo proszę Was o pomoc...
Gość Trzeniu Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 napisz do użytkownika Tytus - jest programistą w Motobadziewiorolli więc napisanie czegoś takiego to dla niego pestka, tak sądzę
DeeJay_Kill Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Dzięki, Trzeniu;) Jeszcze jakieś inne kontakty?
Rekomendowane odpowiedzi