Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Pęknięta przednia sprężyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Od kilku dni coś mi stukało w zawieszeniu , podjechałem do mechanika okazało się że pękła mi spręzyna z przodu od strony kierowcy może na pół długości okręgu.objaw jest tylko taki że auto z jednej strony niżej siedzi , zrobiłem tak oczywiście nie wiedząc o spręzynie może ze 200 km mogło coś dodatkowo polecieć?

Czy firma K+S to dobry wybór na przód?kolor czarny spręzyny z kropką zieloną i czarno tj fabryczne zawieszenie ?Felgi mam 15" auto stoi normalnie tzn dość wysoko.

Czy przy wymianie spręzyn powinno wymienić się jakieś elementy gumowe na których spręzyna siedzi o ile takowe są??

Z góry dzieki za odpowiedź

Opublikowano

Mi też pękła prawa przednia sprężyna ale miałem dylemat co kupić czy dwie nowe zamienniki czy dwie używki ale wybrałem używki tylko musza być z jednego samochodu .Tylko muszą być takie same kolory jak w twoich

Opublikowano
  • Autor

Chcę tylko nowe , K+S polecili mi w zakładzie ale wolę zapytać tutaj , wymianiałeś ze spręzynami jakieś elementy gumowe?

Opublikowano

Znajdź jakąś dziurkę w jezdni ustaw się tak że niby w nią wpadłeś i zród zdjęcie. Niech płacą z ubezpieczenia miasta (zamiast poprawić nasze drogi to oni ubezpieczyli się, więc skoro tak to niech płacą).

Jedź do ASO oni wystawią fakturkę do ubezpieczyciela i będziesz miał ori, mało tego powinni Ci wymienić wszystko co już jest na wykończeniu, a za wszystko zapłaci urząd miasta.

W Łodzi już tak nie raz robiłem i nigdy nie robili mi problemu (może dlatego że koszty były do 1000 zl)

Opublikowano

Mi tak samo w zeszlym roku pekly obydwie sprezyny w ciagu tygodnia :gwizdanie: i tak juz zostalo autko poszlo troszke z przodu w dol ale ogolnie jest :good:

Opublikowano

jka mi pekła lewa zalozyłem oczywiscie orginały uzywane identyczne 50 zł sztuka

Opublikowano

Z własnego doświadczenia wiem że K+S najcieńsze są tylko do Audi B5 6cylindrów lub Passat B5 4cyl. Założyłem takie do swojego i auto za wyskoko stało, u Ciebie pewnie będzie analogicznie.

Opublikowano
  • Autor

A co możecie polecić w kowcie do np 300zł za kpl?[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2009, 09:11_________________________________________________wkradł się mały błąd chodzi mi o sprężyny K+F oczywiście ,

Opublikowano

;/

Opublikowano

Mi też pękła lewa,założyłem 2 używki i przy okazji wymieniłem 2 dolne wahacze bo wydawały mi sie podejrzane.Jeśli nic nie stuka i amorek ma dobrą osłonę to można zakładać samą sprężynę

Opublikowano

A co możecie polecić w kowcie do np 300zł za kpl?[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2009, 09:11_________________________________________________wkradł się mały błąd chodzi mi o sprężyny K+F oczywiście ,

hehe od razu coś mi nie pasowało ale nie wnikałem :mysli:

U mnie też kiedyś pękła jedna ze sprężyn i po krótkiej historii z K+F kupiłem używki i teraz jest git :good:

Opublikowano
  • Autor

czyli co z tymi kf sa wyzsze id orginalu?w sumie to w sklepach

polecali mi wlasnie te ewent firmy cs ktora jak sie okazalo po przeczytaniu paru opinni robi

twardsze i krotsze tak wiec odpada , moze wypowie sie ktos jeszcze co siedzi w temacie , diodam

ze sprawa jest pilna bo nie chce tak jezdzic.

Opublikowano

W mój przypadku kupiłem jedną używaną wymieniłem i śmigam z6 miesięcy bez żadnego problemu

Opublikowano

czyli co z tymi kf sa wyzsze id orginalu?

Nie są wyższe tylko są wykonane z drutu 0,5 mm grubszego od oryginału i to daje efekt allroadowy :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

wrrr , okazało się że zawiechę mam fabryczną 1BE dobrze że nie kupiłem tych KF bo masakra by była.

Może mi ktoć podać konkretne modele sprężyn które będą pasowały u mnie , a może orginalne używane??

Autem pojeżdze może ze 2 lata jeszcze...

Pozdro[br]Dopisany: 07 Kwiecień 2009, 20:49_________________________________________________Fuck , kupiłem zamienniki CS germany niby obniżające 20mm dałem auto na warsztat rozkrecili mi zawiechę i okazało się ze spręzyna CS jest wyższa o 2-3cm :wallbash: , oczywiście założyłem stare i tak jeżdzę sobie....W aso za ori spręzyny 1BE liczą sobie 340zł szt. kupić używane graniczy chyba z cudem i teraz moje pytanie czy spreżyny by podeszły z np B6 lub B7 do mojej B5?

Ewentualnie czy te sprężyny http://www.allegro.pl/item613093020_sprezyny_przod_eibach_audi_a4_b5_vw_passat_b5.html nie będą dużom twardsze od orginału 1BE?

Ma ktoś może informację o wysokości w cm orginalnej spręzyny 1BE ?nie chciałbym się znowy nadziać na jakaś mine i wolę zmierzyć przed zakupem :naughty:[br]Dopisany: 20 Kwiecień 2009, 11:15_________________________________________________NIkt się nie wypowie na temat tych sprężyn z aukcji??

Opublikowano

mi też pękła przednia prawa stara sprężyna (była od nowości) u mechanika prawdopodobnie gdy upuszczał podnośnik i słyszeliśmy odgłos pęknięcia, było to 2 miesiące temu i zaraz musiałem kupić 2 sprężyny na przód, chyba nikt normalny nie wymieniałby tylko z prawej strony z której była pęknięta, ponieważ auto nie równo by stało i jeszcze coś ale nie pamiętam :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

ale ja to wszystko wiem , problem jest w temacie jakie sprezyny beda dobra alternatywa dla orginalu 1be.