Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dźwięk przy 6 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio zacząłem słyszeć lekki, niezbyt głośny dźwięk "piszczenia"(?) chyba tak to mogę nazwać przy dodawaniu gazu, obstawiałbym turbinę jeżeli byłoby to na każdym biegu i w przedziale gdzie turbina zaczyna faktycznie wstawać, ale tutaj dzieje się to tylko na 6 biegu, gdy wbije z 5 na 6 i dodam gazu zaczynam słyszeć właśnie taki lekki odgłos piszczenia, świstu, czy ktoś miał może coś podobnego ? Aktualnie nie mam możliwości aby podpiąć samochód pod kompa, także chciałem zapytać tutaj na forum.

Opublikowano

Rozumiem, że kiedy słyszysz ten dźwięk, za każdym razem masz podobną prędkość? :whistling:

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, R4xx napisał:

Rozumiem, że kiedy słyszysz ten dźwięk, za każdym razem masz podobną prędkość? :whistling:

Tak, podobna prędkość jest

Opublikowano

Spróbuj wbić 6 bieg szybciej niż zwykle (przy niskich obrotach piątego biegu) i później (przy bardzo wysokich obrotach piątego biegu). 

Może świst pojawia się tylko przy danej prędkości i bieg nie ma tu znaczenia. 

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, R4xx napisał:

Spróbuj wbić 6 bieg szybciej niż zwykle (przy niskich obrotach piątego biegu) i później (przy bardzo wysokich obrotach piątego biegu). 

Może świst pojawia się tylko przy danej prędkości i bieg nie ma tu znaczenia. 

Sprawdzałem, czy ten dźwięk pojawia się tylko przy danej prędkości, żeby właśnie sprawdzić czy może być winna tutaj turbina, ale jadąc np 100km/h na 5 biegu, a 100km/h na 6 biegu, słyszę tylko na 6 biegu, chyba że źle zrozumiałem to co napisałeś

Opublikowano
1 minutę temu, Akuku napisał:

Sprawdzałem, czy ten dźwięk pojawia się tylko przy danej prędkości, żeby właśnie sprawdzić czy może być winna tutaj turbina, ale jadąc np 100km/h na 5 biegu, a 100km/h na 6 biegu, słyszę tylko na 6 biegu, chyba że źle zrozumiałem to co napisałeś

Dobrze zrozumiałeś. Chciałem wykluczyć ewentualną szparę, która puszcza powietrze przy danej prędkości i powoduje pojawienie się takiego dźwięku. 

Opublikowano
  • Autor
Teraz, R4xx napisał:

Dobrze zrozumiałeś. Chciałem wykluczyć ewentualną szparę, która puszcza powietrze przy danej prędkości i powoduje pojawienie się takiego dźwięku. 

Myślałem też właśnie o jakiejś ewentualnej nieszczelności przy turbinie, ale tak jak mówię, jest to tylko przy 6 biegu, jakieś inne pomysły może ?

Opublikowano
4 minuty temu, Akuku napisał:

Myślałem też właśnie o jakiejś ewentualnej nieszczelności przy turbinie, ale tak jak mówię, jest to tylko przy 6 biegu, jakieś inne pomysły może ?

Ja zaś miałem na myśli szczelinę w elementach nadwozia. Kiedyś spotkałem się z podobną sytuacją. Piszczenie pojawiało się przy konkretnej prędkości a słyszałem to tylko na (w moim przypadku) 5 biegu, bo akurat na tym biegu, przy konkretnej prędkości miałem stosunkowo niskie obroty, więc i ciszej pracujący silnik. 

Edytowane przez R4xx

Opublikowano
  • Autor

Aaa, coś takiego, w takim razie sprawdzę to jeszcze raz jutro, o szczelinie w nadwoziu nie pomyślałem, a można widzieć w którym miejscu mniej więcej miałeś te szpare ? Bo to wtedy wyszło, że po prostu powietrze dostaje się mam rozumieć ? 

Opublikowano

U mnie w A3 problem był gdzieś przy podszybiu. A jak nie to zostaje turbo lub wydech (w tych przypadkach z czasem dźwięk powinien się nasilić i łatwiej będzie go zlokalizować). 

Opublikowano
  • Autor

Będę badać, jeżeli coś ogarnę to dam znać co i jak

Opublikowano
Teraz, Akuku napisał:

Będę badać, jeżeli coś ogarnę to dam znać co i jak

Powodzenia :wink:

Opublikowano

Łożyska skrzyni na 6 biegu potrafią właśnie tak świszczeć, później zaczynają huczeć.

Opublikowano
  • Autor
43 minuty temu, majkel_majki napisał:

Łożyska skrzyni na 6 biegu potrafią właśnie tak świszczeć, później zaczynają huczeć.

Łożyska ? Jak wygląda naprawa tego, przyznam że jestem zielony dlatego pytam, jakie koszty ? Jakby faktycznie było to to

Opublikowano
Godzinę temu, majkel_majki napisał:

I problem pojawiałby się tylko na 6 biegu? 

Opublikowano
18 godzin temu, R4xx napisał:

I problem pojawiałby się tylko na 6 biegu? 

Właśnie tak. Dobrze byłoby jeszcze sprawdzić ile w tej skrzyni jest oleju.

Opublikowano
19 godzin temu, Akuku napisał:

Łożyska ? Jak wygląda naprawa tego, przyznam że jestem zielony dlatego pytam, jakie koszty ? Jakby faktycznie było to to

Koszty spore, ponieważ wiąże się to z wyjęciem i rozebraniem skrzyni biegów. Łożyska też kosztują. Robota + części w najlepszym wariancie to przedział 1500-2000 zł.