Opublikowano 30 Stycznia 20215 l Witam Forum A4 to kopalnia wiedzy, nie raz już mi pomogliście więc mam nadzieje że i tym razem się uda. Pacjent A6C5 Avant 2002 rok 1,9 tdi AWX Nie działa mi predkościomierz i wskaznika paliwa ma tenedencje do falowania. Na początku predkosciomierz zachowywał się jak na filmiku a pozniej umarl na amen, nie liczy kilometrów, nie pokazuje prędkści [wskaznik paliwa na filmie jeszcze dzialal normalnie] I teraz co zrobiłem do tej pory: VCDS i output test i wszystkie zegary ladnie wychylają się do końca Wymieniłem czujnik prędkości na skrzyni - dalej nic VCDS - bloki silnika - jezdziłem z lapkiem i pokazywało prędkość "0" Gdzie szukać dalej?
Opublikowano 30 Stycznia 20215 l silnik dostaje info o prędkości z zegarów , szukałbym problemu gdzieś w kabelkach - wypnij wtyczki zegarów i sprawdź czy nie coś może nie stykało - we wtyczce niebieskiej pin 7 , 9 i 24 masz masy , pin 28 to sygnał prędkości - na niego możesz dać masę przerywając i zobacz czy ruszy wskazanie może coś z wiązką między czujnikiem a licznikiem albo kiepska masa do czujnika Edytowane 30 Stycznia 20215 l przez Banan
Opublikowano 30 Stycznia 20215 l Autor Godzinę temu, Banan napisał: silnik dostaje info o prędkości z zegarów , szukałbym problemu gdzieś w kabelkach - wypnij wtyczki zegarów i sprawdź czy nie coś może nie stykało - we wtyczce niebieskiej pin 7 , 9 i 24 masz masy , pin 28 to sygnał prędkości - na niego możesz dać masę przerywając i zobacz czy ruszy wskazanie może coś z wiązką między czujnikiem a licznikiem albo kiepska masa do czujnika Czyli kabel bezposrednio od czujnika leci do zegarów?? nie ma nic po drodze? zadnych kostek, złącz itp??
Opublikowano 30 Stycznia 20215 l masa czujnika jest wpięta w masę silnika , sygnał idzie przez pin 10 czarnej wtyczki 10pinowej w puszce ECU do licznika Edytowane 30 Stycznia 20215 l przez Banan
Opublikowano 4 Września 20214 l Autor W dniu 30.01.2021 o 22:00, Banan napisał: masa czujnika jest wpięta w masę silnika , sygnał idzie przez pin 10 czarnej wtyczki 10pinowej w puszce ECU do licznika a mogłbyś mi może pomóc jeszcze? masz może schemat/rozpiskę pozostałych kabli w tej wtyczce??? Bo poprzednim razem faktycznie była woda we wtyczce, zrobiłem i pół roku spokoju. A teraz znow predkosciomierz nie działa i dodatkowo wyskakuje kontrolka od ciśnienia oleju. Rozebrałem znów wszystko - wtyczka znów wilgotna. rozebrałem, uszczelniłem obudowę, przedmuchałem wszystko. Na pewniaka ze zabieg pomógl - odpalam i znów lipa...
Opublikowano 8 Września 20214 l Autor W dniu 5.09.2021 o 13:12, Banan napisał: Nie ma takich rozpisek - trzeba szukać w schematach Michał a wiesz może od czego jest pin nr 3 w kostce [biały przewód]??? Dziś sprawdzałem czy mam połączenie między zegarami a czujnikiem [czujnik wymieniałem pół roku temu na nówkę] Jedna konćowka miernika we wtyczce czujnika - druga we wtycze pin10 - przejscie jest Jedna koncówka w czarnym gniezdzie a druga w pinie nr 28 w niebieskiej kostce licznika - przejscie jest Ale co ciekawe - jak w liczniku koncówka siedziała właśnie w pinie 28 to na ścianie grodziowej było własnie przejscie jeszcze na pin nr 3.... Może tu jest problem niedziałającego predkościmierza tylko od czego jest "3"?
Opublikowano 8 Września 20214 l Pin 3 to będzie sygnał prędkości z zegarów do ECU Edytowane 8 Września 20214 l przez Banan