Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 APT] Czy to zajechane sprzęgło a może dwumas ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od paru dni zauważyłem że na biegu jałowym gdy nacisnę lekko sprzęgło czuje drganie na pedale do tego pojawił się dziwny objaw podczas ruszania na 1 biegu czuć że auto jakoś dziwnie startuje jak by nie mógł ruszyć i czuć drganie na nodze na 2,3,4,5 biegu problemów żadnych nie ma. Czasem zdarzy się że na zimnym silniku jak rano wstaje to nie ma tego objawu.

Sprawdzałem już ruszanie na sprzęgle z 2 biegu na ręcznym niestety auto nie gaśnie tylko obroty lecą do góry.

Czy to jest objaw uszkodzonego sprzęgła czy może coś innego ??

Jeśli to sprzęgło to jakiej firmy kupić ??

Opublikowano

Polecam sprzęgło firmy SACHS...

Wydaje mi się ,że jeżeli nie zgasł przy ręcznym to sprzęgło jest do wymiany ,to chyba wina tarczy sprzęgła. :mysli:

Opublikowano

podlacze sie pod temat bo kiedys juz poruszalem cos takiego ale nie uzyskalem konkretnej odpowiedzi. Mianowicie u mnie nie czuje zadnych drgan na pedalach ale jak ruszam i zmieniam bieg z 1 na 2 lub z 2 na 3 to szarpnie mi samochodem. z 3 na 4 i 4 na 5 juz tego nie ma, jest gładziutko tak jak ma być. Dodam tez ze kiedy wlasnie zmieniam biegi z 1 na 2 i z 2 na 3 wciskajas sprzeglo obroty ida jeszcze delikatnie do gory, tak jakbym wciskajac sprzeglo trzymal jeszcze pedal gazu. jest to bardzo denerwujace zwlaszcze na miescie kiedy czesto uzywam dolnych biegow i przy kazdej zmianie szarpie samochodem. Czasami jak sie skupie na zmianie biegow i probuje manewrowac pedalami delikatnie to uda mi sie zrobic tak aby samochodem nie szarpnelo, ale przy szybkiej jezdzie nie da sie tak. Co to moze byc? ( i ile kosztowac?:( )

Opublikowano

po dzisiejszej jeździe zauważyłem że podczas wyprzedzania obroty lecą do góry ale samochód nie przyspiesza czy to wina sprzęgła ?

Opublikowano

po dzisiejszej jeździe zauważyłem że podczas wyprzedzania obroty lecą do góry ale samochód nie przyspiesza czy to wina sprzęgła ?

Koniec sprzęgła :confused4: