Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Jaki jest dopuszczalny luz na popychaczach ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj zdjąłem dekiel z lewej głowicy, aby usunąć pocenie się przy wtryskiwaczach. Przy okazji sprawdziłem dokładnie wałki i nie ma na nich żadnych wżerów, na całej powierzchni są idealnie równe. Jednak właśnie z tej strony słychać podczas pracy rozgrzanego silnika dziwny dźwięk (na zimnym jest ok), jakby takie ciapanie. Obracając wałek (4 bieg i pchanie samochodu) ustawiałem krzywki w górnej pozycji kiedy zawór jest całkowicie zamknięty i naciskając na dźwigienkę przy popychaczu. Na kilku zaobserwowałem jak dla mnie spory luz około 3 mm. Czy tak ma być, czy nie powinno tam być żadnego luzu i niektóre popychacze są uszkodzone i czeka mnie ich wymiana?? Silnik nie ma problemu z brakiem mocy, przyspiesza bardzo dobrze, nie kopci, dobrze odpala. Przebieg to 317 tyś. km, a przy ok. 210 tyś. w Niemczech w serwisie Audi wymieniano całą hydraulikę.

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

tylko tyle znalazłem ...

v6tdi.JPG

Opublikowano

Jeśli wałki nie są zużyte i oczywiście dzwigienki też to napewno czeka cię wymiana popychaczy! Luzu nie powinno być żadnego! Ja niedawno wymieniałem całą hydraulikę u kumpla w A6 2.5 tam też wałki jak nowe dzwigienki również ,ale jedna z nich już była wypadnięta! Nie radzę tego lekcewarzyć! Szkoda twoich dobrych wałków! 3 mm to już bardzo duży luz i napewno w najbliższym czasie zaczną wypadać :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie po świętach czeka mnie wymiana popychaczy no i za razem kompletnego rozrządu :)

Pozdrawiam i zamykam temat.

Opublikowano

Jak cię to interesuję to podaje ceny w ASO

-popychacz ok.45zł/szt

-dzwigienka ok 40zł/szt

-podkładka ok 15-16 zł/szt