Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Niespotykana przejściówka do serwisowania klimatyzacji w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

mam problem z klimatyzacją, do której nie da się podłączyć maszyny nabijającej, bo potrzeba jakąś niespotykaną przejściówkę, którą podłącza się do zaworu. Z 10 lat temu pamiętam jak robiłem, to w 2 warsztatach mi właśnie przez to odmówili w ogóle, a w trzecim facet powiedział, że kupi specjalnie dla mnie. Dziś się okazało, że mu się uszkodziła i stwierdził, że więcej nie będzie kupował, bo użył tylko raz - do mojego auta... Mam ją od niego dostać, aby ewentualnie sobie poszukać.

Zna ktoś temat? Wie, gdzie taką przejściówkę kupić w dobrej cenie, abym miał swoją na przyszłość?

Opublikowano
  • Autor

Aktualizacja, klimatyzację nabija się przez czujnik w podszybiu, tzn. po jego wykręceniu i potrzeba do tego adapter... Coś takiego, jak na zdjęciu poniżej. Czy ktoś wie, gdzie mógłbym to kupić?

IMG_20210611_135222.jpg

IMG_20210611_135242.jpg

IMG_20210611_135254.jpg

IMG_20210611_141859.jpg

IMG_20210611_141910_1.jpg

IMG_20210611_154017.jpg

IMG_20210611_154226.jpg

IMG_20210611_154232.jpg

Opublikowano
  • Autor

Nikt nie wie?

Opublikowano

Zawór wysokiego ciśnienia masz w skraplaczu, tam nabijasz gaz

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, Dev napisał:

Zawór wysokiego ciśnienia masz w skraplaczu, tam nabijasz gaz

Jesteś pewien, że piszesz o identycznym układzie? Bo znajomy z podobnym Audi, które powinno być niby takie samo (choć 2 lata młodsze) ma tuż obok tego czujnika osobny zawór do nabijania, u mnie tego nie ma. W 3 warsztatach powiedzieli mi, że nabija się właśnie w miejscu tego czujnika i że jest to u mnie nietypowe...

Opublikowano
41 minut temu, Vendeur napisał:

Jesteś pewien, że piszesz o identycznym układzie? Bo znajomy z podobnym Audi, które powinno być niby takie samo (choć 2 lata młodsze) ma tuż obok tego czujnika osobny zawór do nabijania, u mnie tego nie ma. W 3 warsztatach powiedzieli mi, że nabija się właśnie w miejscu tego czujnika i że jest to u mnie nietypowe...

Poszukaj przy skraplaczu

Opublikowano
  • Autor

W seriwise od klimy szukali i nie znaleźli, dlatego kupowali przejściówkę specjalnie do mojego auta...

Opublikowano
42 minuty temu, Vendeur napisał:

W seriwise od klimy szukali i nie znaleźli, dlatego kupowali przejściówkę specjalnie do mojego auta...

Daj VIN auta

Opublikowano
  • Autor

WAUZZZ8DZTA281618

Znalazłem w tym wątku zdjęcie, na którym widać taki sam układ, tyle że na drugim przewodzie jest już zawór, którego u mnie brak: 

WWW.AUDI-TECH-TEAM.EU

Może u mnie coś było zmieniane? Może dałoby się wstawić zawór w to miejsce?

spacer.png

Edytowane przez Vendeur

Opublikowano
  • Autor

Udało mi się po długim czasie znaleźć adapter, który wygląda dokładnie tak, jak z moich zdjęć, nie wiem, czy rozwiązałby mój problem: 

E-SKLEP-LASER-SINEX.PL

Adapter niskiego ciśnienia z zaworkiem serwisowym Shredera

Opublikowano

20210613-111637.jpg

Opublikowano
  • Autor

Czyli w tym mniejscu powinien być zawór? U mnie nic takiego nie ma... W skraplaczu nie ma żadnego zaworu, są z niego tylko 2 wyjścia, dolne i na górze do czujnika 4-pinowego. Załączam zdjęcia poniżej.

Na innym forum znalazłem opinię "Sądzę, że ten presostat o którego pytasz jest zbędny. Występował on w starszych modelach Audi. W A4 do właściwej pracy potrzebny jest ten 4ro pinowy"

WWW.AUDI-TECH-TEAM.EU

U mnie są właśnie dwa, przy skraplaczu 4-pinowy i ten obok akumulatora 2-pinowy. Tylko po co by dawali dwa, gdyby jeden był zbędny...?

No i teraz pytanie, jak to ogarnąć? Czy przyszłościowo powinienem kupić jakąś inną chłodnicę, która miałaby zawór? Czy faktycznie czujnik na górze nie jest potrzebny i tam zamontować zawór? A może na tym przewodzie obok niego, skoro w nowszych rocznikach tam jest? 
Najprostszym rozwiązaniem wydaje się po prostu adapter w miejsce czujnika i wożenie go ze sobą...

IMG_20210613_124033.jpg

IMG_20210613_124042.jpg

IMG_20210613_124129.jpg

IMG_20210613_124146.jpg

Opublikowano

Aaaaaa.... U Ciebie już ktoś zmienił chłodnicę bo stara z zaworem padła, dlatego jest problem

Opublikowano
  • Autor

Znajomego B5 z 1998r 1,9TDI, tyle że 90KM też nie ma żadnego zaworu przy skraplaczu, za to na podszybiu ma dwa i nie ma w ogóle tego czujnika 2-pinowego, jakby faktycznie nie był potrzebny... Poniżej fotka.

Czyli co, najlepiej byłoby samemu zamontować 2 zawory, tak jak jest w nowszym, pozbywając się tego czujnika, ale z kolei trochę zabawy byłoby z tym i najprościej kupić po prostu adapter podłączany w miejsce czujnika?

IMG_20210613_144944.jpg

Opublikowano
  • Autor

Podobno moja instalacja może być nieco inna z uwagi na automat, który w tamtym okresie był niepopularny.

Czujniki, które znalazłem w internecie nie pasują, mają za mały gwint...

Czy gwint w czujniku 4-pinowym podłączonym do skraplacza jest taki sam, czy może być inny?

Opublikowano

Jedz do klimatyzatora który umie zrobić klimę jednym portem to żaden problem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.06.2021 o 15:15, karolas123321 napisał:

Jedz do klimatyzatora który umie zrobić klimę jednym portem to żaden problem.

Bezsensowny komentarz... Byłem w 4-5 punktach i jakoś nikt nie potrafił, bo nie mieli przejściówki.

Na przyszłość, gdyby ktoś potrzebował, to trzeba zakupić dokładnie ten adapter: 

WWW.MASTERMOT.COM

Adapter do klimatyzacji do samochodów AUDI. Gwint wewnętrzny 1/2” ACME x Gwint zewnętrzny

Najpewniej będzie pasował też ten 1/2" z tego zestawu, ale nie testowałem:

• 4 lata później...
Opublikowano

Dzień dobry wszystkim. Postanowiłem odświeżyć trochę temat. Albo kupiłem auto od autora tematu albo mam identyczny.

U mnie jest port HP na skraplaczu ale chciałbym wpiąć się w LP. Próbowałem różnych przejściówek i najbardziej przypominająca ten gwint to Adapter Retrofit 7/16 UNF=1/4" niskociśnieniowy prosty. Czy ktoś moze potwierdzić albo wskazać odpowiedni adapter??? Z góry dziękuje

Audi A4 B5 1.8 Automat 96 rok