Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

adaptive light defective 02769 - Headlight Swivel Module [B8]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

od tygodnia jestem właścicielem a4 b8 2010. Auto posiada w chwili aktualnej xenony skrętne, prawa lampa ori, lewa też ori Audi ale używka. Po włączeniu się xenonów, po najechaniu na nierówność dostaje błąd :

02769 - Headlight Swivel Module; Left 
            003 - Mechanical Failure - Intermittent
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 00100011
                    Fault Priority: 2
                    Fault Frequency: 1
                    Reset counter: 40
                    Mileage: 290806 km
                    Time Indication: 0
                    Date: 2021.02.26
                    Time: 18:30:31

Przy odpalaniu lamp obie lampy idą góra dół, prawo lewo, jak wyskoczy błąd mam wrażenie, że prawa lampa świeci normalnie, lewa zaś świeci mocno w dół - pewnie jakiś tryb awaryjny. Mogę jakoś sprawdzić czy uszkodzona jest sama lampa/ silnik w lampie, czy to jednak czujnik poziomowania ?

ewentualnie adaptacja xenonów przez VCDS mogłaby pogorszyć "świecenie" świateł w ruchu drogowym (że świeciłyby za wysoko / za nisko?)

Opublikowano

Dlaczego lewa lampa była wymieniona?

Czy proplem pojawił się po wymianie?

Moduł skrętny ma usterkę mechaniczną zgodnie odczytanym błędem.

Opublikowano
  • Autor

Lewa była wymieniana przez poprzedniego właściciela , już tak kupiłem. Wymieniana była bo było tam uderzenie i jest tam lampa z 2011 roku. 

czyli musiałbym wyjąc lampe i na stole sprawdzić czy wszystko gładko chodzi ?

moge w VCDS ustawić jakoś podglad live na działanie jednocześnie lewej i prawej lampy oraz czujników poziomowanie aby zobaczyć czy to jednak lampa ma problem z poprawnym zachowaniem się czy czujnik poziomowania?

Opublikowano

Jeżeli moduł lampy ma usterkę mechaniczną to lampa do wymiany.

Vcdsem możesz wykonać testy wykonawcze ruchu soczewek. 

W blokach pomiarowych możesz także sprawdzić kąt nachylenia czujników na wahaczach.

Opublikowano
  • Autor

Wieczorem albo jutro spróbuje się podłączyć i zobaczyć jak kąt wyglada . 

mną razie dodaje zdjęcie samego czujnika poziomowania lewego, wydaje się być lekko sfatygowany. Ale nie wiem czy to może być jego wina 

960D828D-6675-4E33-B11D-B6E29E019916.jpeg

B622EDC3-D278-4876-9C56-3724A38D7E95.jpeg

Opublikowano

To zagięcie na końcówkach aluminiowej rurki jest fabrycznym zaciśnięciem, tak ma być. 

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem VCDS i czujniki poziomowania cały czas pracują , ogólnie wydaje mi się ze zbyt nisko swieci lewy xenon ale nie wiem czy tak być powinno, w każdym razie błąd występuje cały czas .

znalazlem płaską powierzchnie i zrobiłem adaptacje i zrobiłem przejażdżkę i gdzieś po 2 minutach dostałem błąd „adaptive light defective”

test przez VCDS przeszedł chyba poprawnie, poniżej link 

Opublikowano

Błąd mówi sam za siebie. Moduł lampy ma usterkę.

Opublikowano
  • Autor

Rozmawiałem właśnie z poprzednim właścicielem, wg niego błąd się zapala przez ledowe żarówki w halogenach, nie wiem ile w tym prawdy ale w najbliższym czasie będę sprawdzać 

Opublikowano

Bzdura.

Opublikowano
  • Autor

Muskel miałeś 100% racji, zmiana żarówki na zwykłą nic nie zmieniła. 

Wyjąłem lampę. Sprawdziłem jej ruchy, wydają się być ok, wszystkie pokolei z listy, jednak gdy robię "clear code" to Zenon w dość dziwny sposób wraca na swoją pozycję i wywala błąd link poniżej do dźwięków jakie wydaje silniczek 

https://youtube.com/shorts/tcF2gL1EZN0?feature=share

A tutaj filmik z testowania pozostałych ustawień xenonu

Opublikowano

Mechanizm jest zepsuty. Musisz nową lampę kupić.

Opublikowano
  • Autor

Mógłbym kupić rozbitą i przełożyć sam mechanizm? Czy rzecz nie jest warta zachodu? 

Opublikowano

Rozbita też może mieć uszkodzony mechanizm. Kup zdrową używkę. 

Kupiłeś auto tydzień temu z usterką, która była już w czasie zakupu. Sprzedający dobrze o niej wiedział i próbował wcisnąć Ci bajkę o LED w przeciwmgielnych. Niech odda 500 zł na lampę. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Wstaw zdjęcie naklejki lampy. 

Opublikowano
  • Autor

21E7E09C-D212-4AC8-89BC-3DBDEC508663.jpeg

Opublikowano

Szukaj o tym samym numerze 8K0 941 003 S oraz serii 29S. To 29S to seria pasków LED. Najlepiej aby była taka sama, w przeciwnym razie może być inny odcień LED. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam,

Temat do zamknięcie 

:

rozwiazanie

Kupiłem rozbitą lampę skrętną z innym numerem led,

Rozebrałem wtedy swoją i okazało się że wypadło mocowanie całego złożenia soczewki ze swojego miejsca,

Postaram się dodać zaraz zdjęcie.

Reasumując, jeśli tylko bym rozłożył lampę i ją skleił to koszt byłby tylko 50 zł za klej butylowy i urządzenie do rozklejania lamp.

A tak mam jeszcze jeden cały sprawny moduł soczewki skrętnej, jak ktoś potrzebuje to niech się odzywa, dogadamy się.

Na zdjęciu zaznaczony element który wyskoczył z mocowania

652262CC-20F6-4803-91BF-387561942C50.jpeg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, mam problem dotyczący xenonow blad VCDS 00496 czujnik ukladu poiomowania pojazdu z przodu.

czujnik wymieniony na nowy SKV ale blad nadal wywala po skasowaniu zaraz wraca. Chciałem zrobic adaptacje ale nie moge wejsc w modól 55 zasieg swiatel wyskakuje komunikat brak odpowiedzi ze sterownika.

moze miał ktos cos podobnego??

Opublikowano
20 minut temu, Bakan22 napisał:

Witam, mam problem dotyczący xenonow blad VCDS 00496 czujnik ukladu poiomowania pojazdu z przodu.

czujnik wymieniony na nowy SKV ale blad nadal wywala po skasowaniu zaraz wraca. Chciałem zrobic adaptacje ale nie moge wejsc w modól 55 zasieg swiatel wyskakuje komunikat brak odpowiedzi ze sterownika.

moze miał ktos cos podobnego??

Bo nie masz sterownika 55. Zgodnie z opisem w profilu masz rocznik 2013 czyli polift. W poliftach nie ma osobnego sterownika samopoziomu i steruje tym MCE.