Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o schemat elektryczny zasilania 12V z czujników n249 i n80 1.8 t Bex.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Proszę o schemat elektryczny zasilania 12V do zaworków n249 i n80 do audi A4 b6 1.8t 190 KM bex. Na 1 pinie wtyczek tych zaworkow mam 0V. Potrzebuję info z jakiego przekaźnika jest poprowadzone zasilanie. Na zaworu n75 ma na 1 pinie 12V a na tych dwóch jest 0. Nie wiem czy wszystkie 3 są podpięte pod jeden przekaźnik. Dziękuję z góry za jakieś info. 

Opublikowano

Przechwytywanie.JPG

Opublikowano

N249 i n80 zasilane są z bezpiecznika 34, zasilanie na bezpiecznik idzie po przekaźniku j17. IMG_20210629_141835.jpg

N75 zasilane jest z bezpiecznika 43, zasilanie na bezpiecznik idzie po stacyjce.

Edytowane przez Fazii

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki Panowie. Przyszły takie czasy, że auta trzeba naprawiać samemu. Jak powiedziałem mechanikowi, że coś jest nie tak z zasilaniem tych zaworów to patrzył na mnie jakbym się k.... A z Marsa urwał - dramat. 

Opublikowano

A sprawdzałeś je na zapłonie czy na odpalonym?

Vag jakieś błędy wali? Ogólnie to w czym problem?

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzalem na zapłonie. Na n 75  na 1 pierwszym pinie  mam 12 V a na 2 pinie 3,5 V. Sprawdzałem napięcia na pozostałych zaworkach, poniewaz wyskakuje mi błąd systemu EVAP związany z niewłaściwym przeplywem. Dodatkowo śmierdzi paliwem, co czuć zwlaszcza na postoju i upalne dni. Ponadto moje maksymalne doladowanie to 0,2 bara. Dlatego zacząłem od sprawdzenia zasilania tych zaworków. Wydaje mi się, że skoro zasilanie jest od tego samego przekaźnika, to raczej 12 V powinno być na każdym, bo na 2 pinie wszystkie są sterowane masa. 

Edytowane przez Faraon221

Opublikowano
  • Autor

Zgodnie z otrzymanym schematem od. Kolegi DarekS4 widać, że plus po stacyjce idzie do pompy paliwa, wszystkie zaworki i wtryskiwacze. Więc logicznie myśląc skoro 12 V pojawia się na 1 pinie n75, to. analogicznie takie samo napięcie powinno być na n249 i N80. 

Edytowane przez Faraon221

Opublikowano
  • Autor

Pojawia mi się taki błąd. 

16825 -Zawór oparów EVAP - nieprawidłowy przepływ (incorrect flow detected).

Opublikowano
5 godzin temu, Faraon221 napisał:

Więc logicznie myśląc skoro 12 V pojawia się na 1 pinie n75, to. analogicznie takie samo napięcie powinno być na n249 i N80. 

Pisałem wyżej, że n75 jest zasilane po zapłonie a pozostałe w momencie gdy załączony jest przekaźnik j17 (między innymi zasilający pompę paliwa). 

Poniżej schemat z Elsy 

BEX.pdf

5 godzin temu, Faraon221 napisał:

Zgodnie z otrzymanym schematem od. Kolegi DarekS4 widać, że plus po stacyjce idzie do pompy paliwa, wszystkie zaworki i wtryskiwacze

Nie pokrywa się to z elsą