Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z zamkiem bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 
Kupiłem b5-tkę i mam problem z zamkiem w bagażniku. Da się go otworzyć z kluczyka. Normalnie zamyka się i otwiera lecz przy próbie otworzenia go ręcznie nie odpuszcza. Rocznik 99. 

Ma ktoś pomysł jak się za to zabrać i co sprawdzić najpierw ? 

Opublikowano

Może siłownik?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.07.2021 o 12:19, stachubar napisał:

Może siłownik?

Trochę zielony jestem jeśli chodzi o taki zamek. Rzucam filmik pomocniczy. Dodam pompka działa poprawnie zamyka i otwiera auto. Bagażnika też po zamknięciu nie da się otworzyć. Teraz jak nagrywałem to raz gdy otworzyłem bagaja z kluczyka i naciskałem przyciski na klapie to raz zadziałał i odpuścił. Jakiś pomysł co sprawdzić najpierw ? Z góry dzięki jeśli mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć na chłopski rozum :D

Opublikowano
  • Autor

UP ☝️

Opublikowano

Najprawdopodobniej padła cała listwa, możesz spróbować to wymontować i przeczyściclć, sprawdzić czy coś się nie ułamało.

Opublikowano
  • Autor

Po wielkich niechęciach zabrałem się za sprawdzenie tego co tam się stało. Na szczęście do naprawy wystarczył wkrętak, klucz 10, trochę papieru ściernego i kropelka w żelu ?.

Okazało się że do przycisków na listwie wlała się woda i dostawał się brud. Blaszki które są w środku były całe zaśniedziałe i obklejone błotem co spowodowało to, że nie klikały w przełącznik. Wystarczyło je oskrobać a następnie przeszlifować papierkiem ściernym po czym złożyć na nowo. Jako, że uszczelka trochę sparciała już to na brzegach zakleiłem ją kropelką w żelu. W razie kolejnej awarii najwyżej się kupi już nowe przyciski.

Sposób demontażu też jest banalny. Wystarczy odkręcić wewnętrzną osłonę klapy ( nie zapomnieć o śrubkach w klamce ? ) . Potem odpiąć kostki, a następnie odkręcić bębenek zamka w listwie a następnie samą listwę.Zamek niech sobie wisi jedynie uwaga żeby go nie uszkodzić podczas dalszych zabaw z demontażem. Po czym podważając ostrożnie wyciągamy oba przełączniki. 

Ot cała filozofia. Jedyne co to uwaga, bo może wam wlecieć w te żeberka klapy klucz lub nasadka tak jak mi i będzie ciężko wyciągnąć ?

Może się komuś to przyda. Strzała ?

FA1B79B2-13CF-423E-A85C-2DC567130844.jpeg

FDCA2ABC-1BC2-41CC-9B55-96176FB7FF39.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Ps. 
Przy okazji można sobie porobić zaprawki pod listwą jak ja. Tutaj często pojawia się w rogach ruda a tak to przy okazji można podmalować ?