Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 B6 2.0 ALT podtrzymywanie obrotów przez silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Od jakiegoś miesiąca zaczeły dziać się dziwne rzeczy z autem a mianowicie podtrzymywanie obrotów co jest bardzo irytujace. Głównie dzieje sie to na zimnym silniku. Samochód stoi przez noc wsiadam, odpalam wrzucam pierwszy bieg i ruszam. Po wciśnięciu sprzęgła i wyrzuceniu biegu na luz lub podczas zmiany biegu na 2 samochód zamiast zejść z obrotów to zaczyna je podtrzymywać( przez dobre kilka sekund) po czym obroty po mału spadają. Na rozgrzanym silniku jest również to odczuwalne ale nie aż tak. Podczas zmiany biegłu przykładowo z 3 na 4 - wciskam sprzegło - silnik zamiast zejść z obrotów podtrzymuje je nadal ale gdzieś tak max 2 sekundy po czym spadają. Wspomne że wymieniałem czujnika sprzęgła i nic to nie  dało jest to samo co było. Gdzie szukać przyczyny ? 

Opublikowano

Sprawdź czy rzeczywiście działa ten czujnik sprzęgła w vcds'ie. Prócz tego możliwa jakaś nieszczelność.

Opublikowano
21 godzin temu, przem8 napisał:

Sprawdź czy rzeczywiście działa ten czujnik sprzęgła w vcds'ie. Prócz tego możliwa jakaś nieszczelność.

Czy da radę go sprawdzić multimetrem ? Po wciśnieciu powinien miec przejście ? Czy może ten czyjnik ma inną zasade działania? 

Opublikowano

Pewnie się da ale ja elektronikiem nie jestem i nie interesuje mnie takie coś. Bawiłeś się tym trzpieniem przed montażem, wcisnąłeś o kilka ząbków itp.? Jeśli tak to go najprawdopodobniej zepsułeś.

Opublikowano
33 minuty temu, przem8 napisał:

Pewnie się da ale ja elektronikiem nie jestem i nie interesuje mnie takie coś. Bawiłeś się tym trzpieniem przed montażem, wcisnąłeś o kilka ząbków itp.? Jeśli tak to go najprawdopodobniej zepsułeś.

Jak wyjąłem z pudełka tak założyłem, przekręciłem aby wszedł na swoje miejsce podpiąłem wtyczkę wtyczkę tyle.

Jeśli go wyjmę całkowicie i przejadę się bez niego aby zobaczyć czy jest tak samo to nic się nie stanie prawda ? 

Opublikowano

Śmiało próbuj.

Opublikowano

Co się okazało nowy czujnik nie działał. Zakupiłęm jeszcze jeden nowy jadnak teraz w sklepie motoryzacyjnym a nie na aledrogo i jak wszystko wróciło do normy.