StaawiK Opublikowano 27 Lipca 2021 Opublikowano 27 Lipca 2021 Witam od jakiegoś czasu samochód przepala olej(dymi na niebiesko, śmierdzi przepalonym olejem). Jaka może być przyczyna tego i od czego zacząć naprawe?
DarekS4 Opublikowano 27 Lipca 2021 Opublikowano 27 Lipca 2021 1. pomiar kompresji 2. sprawdzenie zaworu PCV oraz stanu odmy 3. Zdjęcie kolekta ssącego i ocena kanałów ssących ( Dobrze też zobaczyć wydechy wyjdzie od razu które cylindry przepalają olej i może uda się zobaczyć czy przypadkiem uszczelniacze nie puszczają) Ja robię to w przypadku V tak że zdejmuje wydech a w kolektory wchodzę endoskopem. Ogólnie czeka cie cała rewizja motoru. Czy chcesz czy nie na tym się skończy. Masz LPG ?
StaawiK Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Opublikowano 27 Lipca 2021 (edytowane) @DarekS4 Tak mam lpg Czyli motor raczej do wyjęcia? Edytowane 27 Lipca 2021 przez StaawiK
StaawiK Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Opublikowano 27 Lipca 2021 @KINIAMCiężko mi powiedzieć mam ten samochód około miesiąc.
KINIAM Opublikowano 27 Lipca 2021 Opublikowano 27 Lipca 2021 To wszystko przed Tobą. Silnik mocno opisany na forach. Znam taki co brał na PB 0,5 litra oleju a od kilku lat na LPG pobór wzrósł do 1 litra na tysiąc km. ale kopcenia w nadmiarze i smrodu nie ma. Trzeba kontrolować oliwę i chłodzenie silnika aby 40 gniazd zaworowych jak najdłużej służyło a pojazd był nadal Schnell.
DarekS4 Opublikowano 28 Lipca 2021 Opublikowano 28 Lipca 2021 Taki urok tego silnika że jak poprzednik nie dbał to Ciebie to zaboli. To nie jest auto dla kogoś kto wychodzi z założenia tankować i jeździć no sorry ale nie ma bata.
Rekomendowane odpowiedzi