Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Komunikat stronic (szary "trybik") problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Mialem 2 przypadku dosc ciekawe w pracy stronic.

Chodzi o Audi A4 B9 stronic 2.0 diesel 190KM.

Wszystko ogolnie ze skrzynia ok podczas jazdy.

Ostatnio rano postanowilem sprawdzic tryb "efficiency". No wiec wlaczam i jade do pracy. jak zwykle wlaczony ACC, jedziemy. Maly korek rozpoznany. Auto wykrywa, i "samo jedzie". Przy ktoryms razie, kiedy auto przede mna ruszylo moje auto stoi... a na wyswietlaczu informacja typu: "Automatyczna skrzynia biegow. Nacisnij pedal hamulca i wybierz tryb jazdy"... Oczywiscie w tym czasie obroty silnika do gory - bo chyba ACC chcial jechac no a widac skrzynia luz miala. Przewertowalem instrukcje obslugi. Najpierw o trybie efficiency - no tu jest info ze silnik ma ograniczona moc i w skrzyni zmniejszone zostaje cisnienie oleju... no byc moze to wlasnie wina cisnienia??? Dalej o stronicu czytam. Podaja komunikaty, ale mojego jakos nie moge znalezc (lub zle przetlumaczylem bo angielska instrukcja). Jest jednak info o mozliwych komunikatach i oznaczeniach - tzn kolory "trybikow" - i tak w skrocie: czerwony trybik przy komunikacie to awaria jakas, zolty trybik to jakies ostrzezenie i "szary" trybik to informacja. No mnie sie wlasnie szary pojawil - wiec moze jakis plus. Historia powtorzyla sie dzis jak rano przelaczylem sobie dla testu na tryb "comfort". na trybie "auto" i "dynamic" takie cos sie nie zdarzylo.

No wiec moze cos podpowiecie, co sadzicie, moze ktos mial podobny przypadek? .

Edytowane przez Koalakm

Opublikowano

Wrzuć zdjęcia komunikatu jak Ci się powtórzy. 

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Muskel1 napisał:

Wrzuć zdjęcia komunikatu jak Ci się powtórzy. 

Oki postaram sie, ale wiesz stres i nie ma czasu na telefon bo za mna czekaja az rusze hehe ;)

Opublikowano

No nie Ty masz zrobić. Tobie nie wolno telefonu dotykać za kółkiem:wink:

Opublikowano
  • Autor

No gdziezbym śmiał :-)

Wracając do tematu na auto i ACC dziś mnie to spotkało raz też. Zauważyłem że to jedynie ma miejsce jak auto jest zimne, niedługo po ruszeniu. Tak się zastanawiam czy to nie ma związku z ciśnieniem... Po czasie być może jest większe. Sprawdzę jeszcze na dynamic - czy ktoś się orientuje czy na dynamic ciśnienie jest w skrzyni większe?

Jak dokładnie działa tryb auto?

Edytowane przez Koalakm

Opublikowano
  • Autor

Ok dzis rano to samo na trybie Dynamic. Ewidentnie dzieje sie to na nie do konca rozgrzanym silniku/skrzyni.

Udalo mi sie zrobic zdjecia (znaczy pasazer robil :P).

Pierwsze pokazje wlasnie dokladnie komunikat: "Przekładnia: proszę wcisnąć hamulec i ponownie włączyć zakres jazdy".

Na drugim zdjeciu zaznaczylem ze przy poznaczeniu biegu wtedy pojawia sie taki znaczek (nie wiem dlaczego na pierwszym tego nie ma - moze bylo ale zniknelo).

Co mnie Ciekawi to przeciez jak ustawiam tryb "Dynamic" to zamiast D jest S (tak jak na drugim zdjeciu), natomiast na pierwszym zdjeciu kiedy pokazal sie ten komunikat, wcisnalem hamulec nacisnalem na lewarku P i potem zmienilem lewarek na D - no i jak widac pokazalo sie D zamiast S - ale to chyba zwyczajnie tak dziala, po komunikacie zostaje D chyba...

Na drugim zdjeciu przy S jest ten znaczek ktory zaznaczylem - balem sie ze auto nie ruszy - bo biegu nie pokazuje... ale normalniejak puscilem hamulec ruszalo i pokazala sie zaraz 1.

Znalazlem wyjasnienie tego komunikatu na stronie: 

Przy innych komunikatach jest napisane ze awaria, a przy tym nie (tyle ze na tej stronie jest blednie pokazane ze to "żółty trybik" a jak widzicie na zdjeciu jest szary.

Jeszcze tutaj podobny problem troche:

A6KLUB.PL

Witam Mam problem przy odpalaniu w Audi A6C7 nie zawsze odpala! Wyskakuje komunikat Awaria systemu stabilizacji toru jazdy następnie, Przekładnia: Proszę wcisną

Edytowane przez Koalakm
korekta

Opublikowano

Jest ewidentnie jakiś problem. 

Co do zjawiska D i S.  Auto a raczej skrzynia S-tronic w trybie Dynamic wrzuca tryb sportowy przekładni S.

Przekreślony znaczek A na dolnym zdjęciu informuje o tym, że funkcja start/stop jest chwilowo niedostępna (zimny silnik, niskie napięcie akumulatora). Przyczyn jest kilka ale te dwie są najczęstrzym powodem i jest to normalne na zimnym silniku. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.09.2021 o 08:08, Muskel1 napisał(a):

Jest ewidentnie jakiś problem. 

Co do zjawiska D i S.  Auto a raczej skrzynia S-tronic w trybie Dynamic wrzuca tryb sportowy przekładni S.

Przekreślony znaczek A na dolnym zdjęciu informuje o tym, że funkcja start/stop jest chwilowo niedostępna (zimny silnik, niskie napięcie akumulatora). Przyczyn jest kilka ale te dwie są najczęstrzym powodem i jest to normalne na zimnym silniku. 

ahh to dzieki za wyjasnienie odnosnie tego znaczka - czyli to tylko informacja o start/stop - a myslalem jakies info o skrzyni ;)

Skrzynia bardzo ladnie dziala - w sensie przelaczania biegow, zrzucania itp - tym bardziej ze olej byl zmieniany max co 40 - 50 tys, teraz mam nalepke ze po 35 tys mam zmienic.

Wszedzie gdzie znajduje opis tego komunikatu nie ma informacji typu: awaria, lub udaj sie do ASO. Wszedzie jest ze mozna kontnuowac dalej jazde po wcisnieciu hamulca i ustawieniu trybu jazdy, wiec skrzynia ok:)

Edytowane przez Koalakm