Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

miski olejowe demontaż - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie - parę dni temu zlatując z progu przygrzałem miską o asfalt. Wyszedłem nic nie leje to jadę dalej. Ale po kilku dniach okazuje się że pod autem zbiera się olej. Średnio po nocy czy w pracy do baniaczka nazbieram ze 40ml oliwy. Podniosłem auto na lewarku wyczyściłem miskę ASNa i na tyle co udało mi się zobaczyć miska dolna jest cała. Olej skapuje na łączeniu podstawy chłodnicy oleju z miską. Tak jakby zgniotło uszczelnienie pomiędzy miskami w tym miejscu ale równie dobrze może ciec z góry. Pytanie moje co trzeba zdemontować aby wyciągnąć dolną miskę a co aby wyciągnąć też górną ? Dolna na szybko wygląda że wszystkie śruby widoczne poza tylnymi które zasłania jakiś przewód (apropo co nim płynie?).

Opublikowano

To przewód od klimy, trzyma się na uchwycie z prawej strony auta. Wytrzeć do sucha całą miskę i zobaczysz skąd leci.

Opublikowano
  • Autor

No niestety, wygląda na to, że pęknięcie jest na początku odcinka do chłodnicy oleju :( Czeka mnie wymiana górnej miski. Z tego co na szybko patrzyłem to chyba sanki trzeba zrzucić :facepalm::slina::wallbash::sorry::suicide_anim:

Materiał za 60 zł robocizna z 600 bosko

Opublikowano

Tak to jest zawsze ? mnie się raz kompresor zatarł i rozwalił blok silnika, dziurę zakleiłem klejem dwuskładnikowym bo żeby to zrobić, musiałbym silnik wyciągać. I albo zakleić specjalną masą na takie uszkodzenia, albo szukać drugiego bloku, bo dziura jest zaraz nad łączeniem miski olejowej ?

Opublikowano
  • Autor

czym kleiłeś ?

Opublikowano

Nawet nie pamiętam, kiedyś go kupiłem na amazonie ale jak szukałem go ostatnio to nie mogłem go znaleźć. Nie mniej, do takiego klejenia jest specjalna masa uszczelniająca.

Opublikowano
  • Autor

Obie miski są z alu ?

Opublikowano

Raczej tak, z tego co wiem cały blok jest z alu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

po kilku tygodniach wracam do tematu. Klejenie się powiodło, główne pęknięcie trzyma ale mimo wszystko powoli szykuję się do wymiany tej górnej miski i tutaj zonk. Po zdjęciach misek zauważyłem różnice między nimi.

Tu moje pytanie czy ktoś może na 100% wskazać mi numer mojej górnej miski po nr vin ?

A4 B6 Avant 3.0 ASN Quattro 2002r. WAUZZZ8E13A198584

Z góry dzięki.