Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podbijanie obrotów przy prędkości 50-70km [2.8 193 km quattro V6 30V tiptronic ALG PB+LPG 1998]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobryś,

Pacjent A4 B5 2.8 193 km quattro V6 30V tiptronic ALG PB+LPG 1998.

A więc zanim wymieniłem olej problem również się pojawiał.
Generalnie po wymianie oleju w skrzyni samochód nie przeciąga już biegów na zagrzanym silniku pod 3 tysiące obrotów, jednak jak to nazwałem "podbijanie" obrtów przy prędkości 50-70 km/h zostało; biegi przełączają się płynnie, poza momentem z wcześniej wymienioną prędkością-zdaża się, ale rzadko, że przełącza go płynnie.
Przy okazji wymieniłem wszystkie przewody podciśnienia i samochód jest dużo mocniejszy (przerwane, odczepione-generalnie stare jak fix bez knora były).

Filmik znaleziony na YT jak to wygląda, po krótce znowu: Dochodzi do prędkości tak około 50-70 km/h w zależności od stylu jazdy -> przychodzi moment w zależności od temperatury silnika na zmianę biegu, od razu biegi są podbijane w górę i od razu można jechać spokojnie dalej.

Jestem właścicielem od 2-ch miesięcy, podobno sprzęgło było wymieniane końcem 2020 roku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Odświeżam

Opublikowano

Sprzęgło hydrokinetyczne do regeneracji.

Opublikowano
15 minut temu, FamilyAgression napisał:

Odświeżam

Jak jedziesz na tempomacie po równym to jak zachowuje się wskazówka obrotomierza?

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, pelonek1 napisał:

Jak jedziesz na tempomacie po równym to jak zachowuje się wskazówka obrotomierza?

Tempomat niestety wogóle nie reaguje. Po zimie, będę się zabierał sprawdzić manetkę, czy wgl jest podpięty.

Opublikowano
1 minutę temu, FamilyAgression napisał:

Tempomat niestety wogóle nie reaguje. Po zimie, będę się zabierał sprawdzić manetkę, czy wgl jest podpięty.

A jak równo trzymasz gaz?

Opublikowano
  • Autor

Jak trzymam równo gaz (nie doprowadzając do zmiany biegu) to obroty nie wariują, odpowiednio reagują.

To zjawisko o którym napisałem dzieje się powyżej 3ego biegu. Pierwszy zrzuca od razu, drugi zrzuca, trzeci na 2 razy tzn (jakiś ten lock up czy coś, co robi jakby takie 2,5 biegu, i potem dzieje się jak na filmiku wyżej)

Edytowane przez FamilyAgression