Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Problem z obrotami przy zmianie biegów - na luzie jest OK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem ze nie jeden pewnie przykozaczy że to temat rzeka itp. ale moj problem jest troche inny i nie znalazłem na niego odpowiedzi.

Mianowicie na luzie obroty są ok, nie falują nawet nie drgną. Kiedy rusze i zmieniam biegi z 1 na 2 i z 2 na 3 wciskając sprzęgło obroty zalbo chwile zawieszają się w miejscu a częściej idą jeszcze delikatnie do góry jedną, dwie kreski. Do tego wszyskiego kiedy wrzuce juz 2 lub 3 bieg i puszczam sprzęgło następuje szarpnięcie samochodem. przy biegu 4 i 5 już tego nie ma. VAG nie pokazuje żadnych błędów. Byłem u dwóch mechaników w mojej miejscowości zapytać się wstępnie co to może być ( bo tu sam partacz i amator ) jeden powiedział, że trzeba podłączyć pod kompa drugi że to moze silniczek krokowy ( z tego co wiem to w B5 takowych nie ma). Może ktoś zna jakąś sensowną odpowiedź? Wielu z was pewnie powie czyszczenie przepustnicy i przepływomierza, sam tego nie potrafie zrobic a jest to troche kosztowne i nie chce nadarmo wywalać kasy. Więc moze ktos powie mi cos konkretnego?

Pozdrawiam i czekam na jakies propozycje.

Opublikowano

Czy to szarpanie jest na benzynie czy na gazie?

Opublikowano
  • Autor

autko tak samo zachowuje sie na benzynie i na gazie, nie ma zadnej roznicy.

Opublikowano

Witam, wiem ze nie jeden pewnie przykozaczy że to temat rzeka itp. ale moj problem jest troche inny i nie znalazłem na niego odpowiedzi.

Mianowicie na luzie obroty są ok, nie falują nawet nie drgną. Kiedy rusze i zmieniam biegi z 1 na 2 i z 2 na 3 wciskając sprzęgło obroty zalbo chwile zawieszają się w miejscu a częściej idą jeszcze delikatnie do góry jedną, dwie kreski. Do tego wszyskiego kiedy wrzuce juz 2 lub 3 bieg i puszczam sprzęgło następuje szarpnięcie samochodem. przy biegu 4 i 5 już tego nie ma. VAG nie pokazuje żadnych błędów. Byłem u dwóch mechaników w mojej miejscowości zapytać się wstępnie co to może być ( bo tu sam partacz i amator ) jeden powiedział, że trzeba podłączyć pod kompa drugi że to moze silniczek krokowy ( z tego co wiem to w B5 takowych nie ma). Może ktoś zna jakąś sensowną odpowiedź? Wielu z was pewnie powie czyszczenie przepustnicy i przepływomierza, sam tego nie potrafie zrobic a jest to troche kosztowne i nie chce nadarmo wywalać kasy. Więc moze ktos powie mi cos konkretnego?

Pozdrawiam i czekam na jakies propozycje.

tu masz podobny temat http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t72238.0.html;highlight=obroty+wzrastaj%C4%85+aeb ja sie przyzwyczailem ze wzrosna o 200-300rpm nie zwracam na to uwagi

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj zobaczyłem, że taki starszy pryk z mojego bloku kupił sobie identyczną OOOO jak ja mam, rocznik i nawet kolor ten sam. Tak stanalem jak on wsiadal do auta i chcialem posluchac jego silnika. Co sie okazalo? jak ruszal i zmienial z 1 na 2 to dzwiek silnika tak jak u mnie i slychac bylo ze obroty tak samo sie zachowuja. Nie wiem czy faktycznie ten typ tak ma, czy w kazdym moze dzieje sie cos z przepustnica czy z czyms innym co odpowiada za delikatne wzrastanie obrotow.

Opublikowano

Mi nie wzrastają a silnik jak widać mam taki sam. Wyczyść przepustnicę, nie zaszkodzi :)