Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje podczas przyspieszania audi a4 b6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem w audi a4 b6 1.9 TDI. W samochodzie występują drgania podczas przyspieszania najbardziej na zimnym silniku przy mrozie. Były już wymieniane 3 zestawy pompowtryskiwaczy nie było żadnej różnicy. Dwumas także był wymieniony,  w trakcie przyspieszania czuć całe przeniesienie napędu na kierownicę, zaznaczam że przeguby wewnętrzne były wymieniane. Gdy temperatura jest bliska 10 stopni nie czuć aż tak tego, dopiero na 6 biegu powyżej 110km/h. Przez około 2 lata było wszystko ok najprawdopodobniej był wykonany chip w aucie ale wszystko zaczęło się dziać po jakiś 2 latach. Walczę już z tym dość długo gdy występują te wibracje i jest zimno poniżej zera silnik chodzi tak tepawo ciężko to nazwać jakby buczał trochę.

Opublikowano

Co z poduszkami silnika, skrzyni, tuleje w wahaczach?

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Langista napisał:

Co z poduszkami silnika, skrzyni, tuleje w wahaczach?

Wszystko wymienione poduszki oe wahacze też ok to jest moim zdaniem ewidentnie z pracy silnika gasiłem go przy dużej prędkości i ustaje to wtedy. Nawet kolektor ssący sprawdzałem czy nie jest zabity ale kiedyś czyściłem EGR i od razu zaslepilem i jest czysty.

Opublikowano
  • Autor
23 minuty temu, mati07 napisał:

Wszystko wymienione poduszki oe wahacze też ok to jest moim zdaniem ewidentnie z pracy silnika gasiłem go przy dużej prędkości i ustaje to wtedy. Nawet kolektor ssący sprawdzałem czy nie jest zabity ale kiedyś czyściłem EGR i od razu zaslepilem i jest czysty.

Jest jeszcze tak że jak jest mróz to wibracje czuć na wolnych obrotach i musi dobrze się zagrzać żeby ustały praktycznie do zera kiedyś też tak było w zimie ale podczas przyspieszania tego nie było co teraz. Jak jest ciepło to na wolnych obrotach praktycznie nie ma tych wibracji ale jak się przyspiesza pod obciążeniem na 6 biegu powyżej 110km/h czuć cały czas i czy mróz czy nie czuć jakby przeniesienie napędu na kierownicę. Czasami ma jeszcze taki objaw jak się zagrzeje że na 2 biegu jak przyspieszam i złapie 2.5 tys zatelepie nim ale to na 1sek. I przestaje

Edytowane przez mati07

Opublikowano

Żadnych błędów? Logi robiłeś? Może przepływka padła?

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, Langista napisał:

Błędów żadnych nie ma, a logów nie robiłem.

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, Langista napisał:

Zauważyłem dzisiaj że lewa flansza od skrzyni biegów jest mokra wraz z obudową skrzyni biegów. Mam też coś takiego że jak jest zimno i zapalę ciężko jedynka wchodzi i biegi chodzą ciężej przez kilka kilometrów później już normalnie. Mimo że dwumas zrobiony kplt. I wysprzeglik także był wymieniany. Może to skrzynia biegów?

Opublikowano

Odkręcił bym półoś od flanszy i zobaczył co jest z przegubem wewnętrznym i tą flanszą o której piszesz , może łożysko w skrzyni wywalone ,  ew przegub wewnętrzny daje takie oznaki .

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, karol1981 napisał:

Odkręcił bym półoś od flanszy i zobaczył co jest z przegubem wewnętrznym i tą flanszą o której piszesz , może łożysko w skrzyni wywalone ,  ew przegub wewnętrzny daje takie oznaki .

Przeguby są nowe firmy Spidan. Po montażu nie było żadnej poprawy, natomiast flansze skrzyni biegów nie mają grama luzu .