Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szkoda z AC - szyba przednia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dostałem kamieniem w przednią szybę - poszło pęknięcie, chcę temat załatwić z AC. Samochód ubezpieczony w wariancie warsztat na częściach oryginalnych ASO, wkład własny 0zł.

Problem w tym, że przednia szyba w przeszłości była naprawiana - konkretnie drobny odprysk został nawiercony przez warsztat i zalany żywicą, ale w zupełnie innej części szyby niż teraz pękła. Po wizycie rzeczoznawcy otrzymałem kosztorys, gdzie wartość odszkodowania została z tego tytułu pomniejszona o 20% ze względu na wcześniejsze uszkodzenia. Pytanie w tym momencie z mojej strony - czy jest to wystarczająca podstawa do zmniejszenia wartości szkody? Może ktoś przerabiał podobny temat? Z góry dzięki za wskazówki

Opublikowano

Tak. Wcześniejsze uszkodzenia, niefachowe naprawy, zużycie eksploatacyjne, czy korozja mają wpływ na wartość poszczególnych części, jak i całego pojazdu. Nawet przy szkodach likwidowanych z OC sprawcy likwidator szkody ( ubezpieczyciel) ma prawo do korekty wartości elementu zakwalifikowanego do wymiany, jeśli ów element nosił ślady wcześniejszych napraw, lub uszkodzeń nie związanych z zaistniałą szkodą. 

Pozdrawiam.