Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Blis w A4 B9 i A6 C7 a ostrzeganie o nadjezdzajacym pojezdzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Czy jezeli auto posiada blis (czyli kontrolke informujaca ze wmartwym punkcie jest auto) to czy w takim aucie powinno byc, lub mozna aktywowac funkcje ze kiedy cofam na droge z bramy, a nadjezdza jakies auto to dostaje ostrzezenie (Asystent ruchu przecinającego tor jazdy z tyłu)?

Opublikowano

Asystent ruchu przecinającego należy do asystenta zmiany pasa ruchu i  działa na podstawie radarów, które umieszczone są na tylnym zderzaku. Bez radarów i asystenta zmiany pasa ruchu nie da się tego aktywować.

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Muskel1 napisał:

Asystent ruchu przecinającego należy do asystenta zmiany pasa ruchu i  działa na podstawie radarów, które umieszczone są na tylnym zderzaku. Bez radarów i asystenta zmiany pasa ruchu nie da się tego aktywować.

rozumiem ze to sa inne radary anizeli te ktore sa przy opcji BLIS-a?

Opublikowano

Nie, są to te same. W Audi ten system nazywa się audi side assist a nie blis i kontrolki w lusterkach,  o których  piszesz, należą właśnie do asystenta zmiany pasa ruchu (audi side assist):wink:

Opublikowano
  • Autor

Czyli jezeli auto ma audi side assist (czyli kontrolke w lusterkach) to na pewno takze ma ten system, ze gdy bede cofal z bramy i bedzie nadjezdzalo auto to da jakos znac?

Opublikowano

Myślę, że tak, przynajmniej ja go mam a na liście wyposażenia nie istnieje osobny punkt dla asystenta ruchu przecinającego. Nie wiem czy nie musisz mieś także kamery 360° do tego czy może ta zwykła cofania  wystarcza. Ja mam 360°. Zapytaj może w dziale A4 B9 Fellows jak wygląda sytuacja u innych mających side assist.  Czy mają asystenta ruchu przecinającego, jeżeli tak to jaką kamerę. 

Opublikowano
  • Autor

oki dziekuje.

Opublikowano

W S5 B9 mam asystenta ruchu poprzecznego w połączeniu tylko z kamerą cofania - szczerze bardziej ten system denerwuje niż pomaga, bo najczęściej zatrzymuje samochód jak nic nie jedzie :P

W A6 C7 miałem audi side assist + kamery 360 i w opcjach mmi nie było asystenta ruchu poprzecznego, ale może są specjaliści, którzy to dorzucą

Edytowane przez ja456

Opublikowano
1 minutę temu, ja456 napisał:

W S5 B9 mam asystenta ruchu poprzecznego w połączeniu tylko z kamerą cofania - szczerze bardziej ten system denerwuje niż pomaga, bo najczęściej zatrzymuje samochód jak nic nie jedzie :P

Tylko raz zdrzyło mi się, że system zahamował ponieważ uznał, że jest zagrożenie kolizji. Ogólnie uważam ten system za przydatny. 

Opublikowano

może to zależy od warunków, ale u mnie w 4 na 5 przypadków hamuje na pustym

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, ja456 napisał:

może to zależy od warunków, ale u mnie w 4 na 5 przypadków hamuje na pustym

jak on zahamuje, to dajac gazu i tak pojedzie?

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, ja456 napisał:

W A6 C7 miałem audi side assist + kamery 360 i w opcjach mmi nie było asystenta ruchu poprzecznego, ale może są specjaliści, którzy to dorzucą

14 minut temu, ja456 napisał:

no tak wlasnie widze ze w A6 C7 tylko pisza o side asist i nic nie widze o funkcji wyjazdu

Opublikowano

A6 C7 tego nie ma bo jest z za stary.

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Muskel1 napisał:

A6 C7 tego nie ma bo jest z za stary.

no jak, wersje poliftingowe z 2016 / 2017 sa za stare? ;) 

Opublikowano

A6 C7 to platforma MLB, z początkiem produkcji w 2011r, i pomimo faceliftingu nie wszystko zostało unowocześnione. Większość komponentów, sterowników itd. jest nadal ze stanu z roku 2011.

A4 B9 to platforma MLBevo i jest nowsza i świeższa, wprowadzono nową generację niektórych sterowników jak np. komfortu.

Edytowane przez Muskel1