Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 1BA zmiana na 1BE (Problem auto wysoko stoi) )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , miałem 2 tylne sprężyny pęknięte w zawieszeniu 1BA postaniolem kupić cały zestaw zawieszenia Silne 1BE (przód i tył) 

4x sprężyny i 4 amortyzatory sline 

Zamontowalem narazie sam tył, (przód nie bo problem z odkreceniem śruby od zwrotnicy)

Mam taki problem ze auto stoi bardzo wysoko , wizualnie tył 1BE stoi wyzej niz 1BA z przodu, opona 225/40/18 zrobione ze 200 km od wymiany i nie siadlo

Wysokość do nadkola:

Tył Sline : 67cm

Przód zwykle: 67cm

Czym moze to byś spowodowane? Sline ma inne gumy pod sprężyny, wahacze albo stabilizator? 

Opublikowano

Witaj 

A jakie są klasy wagowe sprężyn 1BE, które włożyłeś?

Tu znajdziesz wykaz:

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, black4 napisał:

Witaj 

A jakie są klasy wagowe sprężyn 1BE, które włożyłeś?

Tu znajdziesz wykaz:

Tył; Niebieski Różowy Różowy Różowy klasa 10 

Przód: Niebieski Zielony Zielony Zielony klasa 7

Mówił ze to jeden zestaw był , czyli sprzedał mi przód i tył inny? 

Da się jakoś obniżyć ten tył czy szukać inna klase? Wcześniej miałem klase 8 jak patrze po tych kolorach przodu, a tyl nw bo były zamienniki 

5 minut temu, black4 napisał:

Edytowane przez Damian_97

Opublikowano

Mogą w jednym aucie być różne kategorie wagowe. Masz na wlepce jakie powinny być z przodu i z tyłu. 

Opublikowano
  • Autor

@Rob@kNo ale możliwe ze sama klasa tyle zmienia? Gdzieś pisali ludzie 1BE powinno mieć chyba 65cm , wahacze, lacznik czy cos nie trzyma? 

Gumy pod sprężyny sline z tyłu nie sa inne? 

Opublikowano

Gumy pod sprężyny na tyłbyły chyba różnej  wysokości. Może tam jest problem. 

Opublikowano
  • Autor
16 minut temu, Rob@k napisał:

Gumy pod sprężyny na tyłbyły chyba różnej  wysokości. Może tam jest problem. 

No ja założyłem te co miałem w 1BA sprężyna pasowala idealnie w początek i koniec, masz moze nr katalogowy tych innych gum? 

Opublikowano

Znalazłem takie cos

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Rob@k napisał:

Znalazłem takie cos

Te 2 to chyba zwykle zeby ustawić sprężynę a te jedne to żeby podwyzyc

Opublikowano

ja mam z tyłu 8kl i na 16 jest 63cm, znajomy 9kl i jest ok 65cm ,obydwa auta avant,także możliwe że masz za wysoką kl. wagową i sedan pewnie lżejszy ma tył,co do gum znajomy miał wcześniej 1ba i tył ok 67-68cm,gumy zostały stare ,ja mam ori 1be

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, greg2505 napisał:

ja mam z tyłu 8kl i na 16 jest 63cm, znajomy 9kl i jest ok 65cm ,obydwa auta avant,także możliwe że masz za wysoką kl. wagową i sedan pewnie lżejszy ma tył,co do gum znajomy miał wcześniej 1ba i tył ok 67-68cm,gumy zostały stare ,ja mam ori 1be

Założyłem przód 7 klasa i jest 65cm 

Tył jest klasa 10 i jest 67cm

Tak sprężyny z Avanta były mówił ze bez znacznnia avant/sedan, myślisz ze 4x niebieski (klasa chyba 7) jak dam to sie obniży ? O ile moze sie obniżyć jak dam 3 klasy mniej? 

Opublikowano

Przeważnie jeśli jest 1ba i chcesz przejść na 1be bierzesz 2kl. niżej i powinno być ok,tak wychodzi z tabeli ,1be siada -20mm względem 1ba,sprężyny avant sedan ,nie ma znaczenia,też mam koła 225/40/18 i na nich przód 7kl 1xniebieski,3x zielony 64,5mm tył 8kl 1xniebieski,1x różowy prawie 64mm

Edytowane przez greg2505

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, greg2505 napisał:

Przeważnie jeśli jest 1ba i chcesz przejść na 1be bierzesz 2kl. niżej i powinno być ok,tak wychodzi z tabeli ,1be siada -20mm względem 1ba,sprężyny avant sedan ,nie ma znaczenia,też mam koła 225/40/18 i na nich przód 7kl 1xniebieski,3x zielony 64,5mm tył 8kl 1xniebieski,1x różowy prawie 64mm

Przód mam to samo  65cm swiezo po wymianie czyli może jeszcze z 0.5 cm siądzie, ale tył 1xniebieski 3x różowy i 67 cm... Tragedia to wygląda i nie wiem co zrobić, przód lepiej duzo wyglada ale ten tył... 

Edytowane przez Damian_97

Opublikowano
  • Autor

@Rob@k@greg2505

Sprężyny tyle A4 B6 i B7 sa jakieś inne? 

4x niebieski B6 klasa 7

4x niebieski B7 pokazuje klase 6

Mialem 1BA 8klasa 0YH i kupilem te 1x niebieski 3x rozowy od B7 i jest 67cm 

4xniebieski od B7 nie beda za miekkie? 

Jakie wkoncu założyć bo ten gościu moze mi wymieć ale on ma tylko z B7 sprezyny z Avantow

Opublikowano

Szukaj klasy wagowej

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Rob@k napisał:

Szukaj klasy wagowej

No ale jak mialem 8 1BA to mam założyć 7 1BE? Gosciu nie ma 7 na stanie 4xniebieski z B7 to klasa 6 nie bedzie za nisko/miekko? 

Opublikowano

Wychodzi że 8kl 1ba zamienię się w 7kl 1be ,czy na 6kl nie będzie za nisko, ciężko powiedzieć,dużo zależy od stanu sprężyn

Opublikowano
2 godziny temu, greg2505 napisał:

Wychodzi że 8kl 1ba zamienię się w 7kl 1be ,czy na 6kl nie będzie za nisko, ciężko powiedzieć,dużo zależy od stanu sprężyn

Ze sprężynami jest zawsze ruletka. Ja u siebie żeby wyrównać auto zmieniałem klasy wagowe, potem nowe sprężyny obniżające. Dopiero gwint rozwiązał sprawę. 

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, Rob@k napisał:

Ze sprężynami jest zawsze ruletka. Ja u siebie żeby wyrównać auto zmieniałem klasy wagowe, potem nowe sprężyny obniżające. Dopiero gwint rozwiązał sprawę. 

No ale mam teraz przód 65 a tył 67 , dziwnie to wyglada i dziwmie sie prowadzi a jak dam 4x niebieskie z b7 (klasa 6) to boje sie ze beda za miekkie i siada za nisko albo szybko pękną

Opublikowano
  • Autor

@Rob@k @greg2505

Ostatnie pytanie panowie mam. 

1xNiebieski 1x różowy z B7 to klasa 8 czy to błąd i powinna być 7? 

IMG_20220406_203421.jpg