Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AUDI A3 8P lift - wymiana przełącznika świateł z DRL na z AUTO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jako, że temat zadałem na forum A3 i do dziś nikt nie był w stanie pomóc w temacie (zamiera coś te forum A3 ?!) opiszę co i jak tu na forum A4.

To forum żyje i wiele się dzieje, więc może ktoś pomoże !!! Temat dotyczy Audi A3 8P lift Sportback z 2008r.

Miałem wcześniej zwykłe światła halogenowe i przełącznik świateł z DRL  i ręczną regulacją świateł. 

b27f7ce2e820.jpg

Zmieniłem lampy przednie na takie z ledami jako dzienne, jak tu na foto (drogowe/mijania na żarówkę H7, to nie biksenony). 

9127aceab2f1.jpg

Wstawiłem czujnik światła/deszczu. Podłączyłem do Bordnetza (8P0 907 279N) do wtyczki F pin3. Czujnik deszczu działa bezproblemowo. 
Problemem jest wstawienie i podłączenie odpowiedniego przełącznika, i tu nie wiem, czy musi być dalej z DRL czy nie.
 Kupiłem taki jak na foto(chyba z Q3), podłączyłem. 
Po przełączeniu na AUTO świecą dzienne - OK, ale po zmierzchu muszę ręcznie przełączać na mijania. Nie działa AUTO.
Jaki przełącznik trzeba kupić, z jakimi funkcjami aby ogarnąć AUTO przełączanie się świateł po zmierzchu !!!
A może inaczej, jak podłączyć aby działało AUTO !!!
Wszystkie pozostałe światła działają normalnie.

P.S.

fca0d3e4ca62.jpg

Znalazłem dziś w necie A3 8P z 2012 r. z zainstalowanym właśnie takim samym przełącznikiem, ze zwykłymi światłami halogenowymi regulowanymi ręcznie itp. - czyli da się to podłączyć, tylko jak !?

I tu moja wielka prośba o pomoc !!!

Edytowane przez tomasm64

Opublikowano

Wyłącznik z DRL z tego co pamiętam był stosowany w przypadku gdy auto  nie posiadało czujnika deszczu/zmierzchu. W wersjach z czujnikiem powinien być wyłącznik z funkcją "auto".

Podciągnąłeś z wyłącznika świateł z 12 pinowej kostki z pinu 2 przewód do Bordnetz na pin nr. 14 kostki E? To jest właśnie sterowanie funkcją "auto"

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Wiesz co, kiedyś zrobiłem sobie taki piktogram aby podłączyć czujnik i wydaje mi się, że mam podłączony ten pin2 dobrze. Sam spójrz:

50cf39f6a140.jpg

Nie pamiętam tylko czy przeciąłem/zaizolowałem przewód DRL i czy to potrzebne?!

Edytowane przez tomasm64

Opublikowano

Jeżeli zrobiłeś zgodnie z tym  schematem to masz podłączony przewód "Auto".

Możesz na próbę wypiąć pin od drl i sprawdzić czy zadziała.

Opublikowano
  • Autor

Ok i tak zrobię, tylko muszę poczekać aż synek przyjedzie do domu z Gdańska. Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Spróbuj też najpierew wstawić stary wyłącznik. Gdzieś wyczytałem, że też powinno zadziałać ale bez gwarancji.

Opublikowano
  • Autor

No Ok, spróbuję.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Pilnie wracam do tematu !!!

Po jakimś czasie jeżdżąc za dnia syn wjechał do tunelu pod Wisełką w Gdańsku, jechał wolno, był duży ruch i zapomniał od razu przełączyć światła przełącznikiem na światła mijania i .....stała się jasność !!!! Przełączyły się światła dzienne-led na mijania i włączyło się całe podświetlenie wszystkich ikon w środku auta !!! Jak wyjechał z tunelu po jakimś czasie włączyły się ponownie dzienne-led !!! Czyli zadziałało !!! Cieszę się niezmiernie, bo walczyłem z tym dość długo ale jest teraz tak, jak powinno.

Całe podłączenie i zmiana przełącznika zgodnie z moim schematem powyżej !!! DZIAŁA !!!

I teraz mogę tylko przypuszczać, że to działało wcześniej, ale zawsze z automatu były przełączane światła ręcznie w jedną i drugą stronę, wcześniej niż przełącznik ustawiony na AUTO sam przełączał. Ogólnie ulga i zadowolenie !!! Dzięki wszystkim za pomoc !!!

Mam tylko jedno pytanie: czy jest może jakaś opcja kodowania, aby skrócić czas przełączania świateł dziennych na mijania i odwrotnie bo jest dość długi !?

Edytowane przez tomasm64

Opublikowano

Nie pamiętam czy w A3 8P już była opcja ale raczej nie bo tam było RNS-E a nie MMI. W A4 B8 można w MMI w ustawieniach oświetlenia, ustawić czułość czujnika zmierzchu na tryb wczesny, normalny i późny. W trybie późnym załącza światła mijania stosunkowo późno w porównaniu do wczesnego i na odwrót. Sprawdź VCDSem w sterowniku 09, w adaptacjach jaką masz wartość w kalale 8 (wrzuć fotkę).

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

OK, sprawdzę, ale trochę później bo nie mam auta u siebie.

(...)

Sprawdziłem sterownik 09 i kanał 8 wygląda tak:

3e4e02f33c19.jpg

Czy o to chodziło !?

Edytowane przez tomasm64