Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

System Tank Malfunction - HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

kilka razy temat był już poruszany na tym jak i na innych formach. Chciałbym się dopytać was czy dobrze myślę.

Po odpaleniu samochodu [ A4 B8 2.0 TFSI ]  wyskoczył napis:  System Tank Malfunction.

Wskaźnik poziomu paliwa zszedł do zera i pokazuje rezerwę, zasięg "km" do przejechania wskazuje "0".

Zostawiłem u mechanika bo było podejrzenie że pompa paliwa która ma zintegrowany moduł poziomu paliwa padła (tak mi powiedziano). Niestety wymiana nie pomogła. 2 opcją którą sprawdzili to były zegary - też ok. Warsztat sprawdził czy idzie sygnał z pompy do zegarów i niestety gdzieś go gubi. Warsztat poddał się. Jeśli dobrze rozumiem to musze pruć wnętrze i szukać w wiązkach problemu czy może jeszcze spróbować zakodować od początku system(gdzie tak wyczytałem).

Może wy znacie jakieś newralgiczne miejsca gdzie coś mogło się przetrzeć/rozłączyć?

Jeśli trzeba pruć może polecicie jakieś magika od elektromechaniki w województwie mazowieckim?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano

Wrzuć autoscan z zapisanymi błędami.

Opublikowano

Auto z USA? Jaki kod silnika?

Z tego co wiem w quattro masz 2 czujniki poziomu paliwa.

Opublikowano
  • Autor

Auto z USA, kod CAEB.

Po podpięciu właśnie pokazywało błąd 2.

Opublikowano

Masz dokładnie treść błędu?

Czujnik 2 w takim razie do sprawdzenia i ewentualnie do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info, właśnie oddałem do elektromechanika i ma sprawdzić co i jak.

Dam znać co się działo aby w przyszłości inni mogli skorzystać. 

Opublikowano

Drugi czujnik siedzi po przeciwnej stronie baku. Pompa paliwa z czujnikiem 1 siedzą w baku pod tylną kanapą strona pasażera. Czujnik nr. 2 siedzi w bagażniku okolica oparć strona kierowcy. Muszą dekielek wyciąć bo jest przyklejony. 

20220619_160919.jpg

20220619_160826.jpg

20220619_160858.jpg

20220619_160909.jpg

Opublikowano
  • Autor

Podziękował Muskel1! zaraz to sprawdzę.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Muskel1 dzięki za cierpliwość.

Miałeś rację. z tym pływakiem. Dzięki Tobie udało się to rozwiązać bo mechanicy u których byłem to nawet nie wiedzieli że jest 2 wejście do baku w bagażniku. System już działa ale mam jeszcze problem. Otóż czy trzeba od nowa jakoś skonfigurować ustawienie tego pływaka? Bo wydarzyła mi się sytuacja wczoraj że ledwo co się zaświeciła rezerwa a samochód padł. Okazało się że brakło paliwa. Po zamontowaniu nowego pływaka trzeba coś ustawić?

Z góry dziękuję za odpowiedz. 

Opublikowano

:hi:Kupiłeś oryginalny pływak czy zamiennik? Z zamiennikami (właśnie z czujnikami) jest często problem, bo podają niewłaściwe wartości. 

W sterowniku 17 w adaptacjach lub w nastawach podstawowych  powinien być punkt kalibracja czujnika ilości paliwa, tam można dopasować zachowanie i wskazywanie ilości paliwa z tego co pamiętam. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Szczerze to kupiłem bosha zamiennik, bo nie mogłem znaleźć innego.

Możesz opisać dokładnie jak skalibrować go, albo gdzieś pokierować kto to może zrobić?

Opublikowano

W podpowiedziach w vcds powinno być widoczne. Nie pamiętam dokładnie. Wartości można było zmieniać krokami o 1 Ohm z tego co pamiętam.

Opublikowano

Opublikowano

Regulację można dokonać na dwa sposoby. Albo dopasowanie do rezerwy albo do pełnego baku.

Dla rezerwy tankujesz do pustego baku 7 litrów (tyle wyoisi rezerwa) i wtedy korygujesz zapisaną wartość w dół, czyli na przykład jak masz ustawioną wartość 128 to ją odpowiednio zmniejszasz (wskazówka wtedy opada).

Przy pełnym baku sytuacja ma się odwrotnie. Tankujesz do pełna i zmieniasz wartość na wyższą, wstazówka wtedy podnosi się.

Przedział możliwych wartości jest chyba 120-136.

Edytowane przez Muskel1