Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0 TFSI Ultra - Niedostateczne chłodzenie silnika 26934 - termostat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uszanowanko :hi:

Pacjent: A4 B9 TFSI Ultra 190KM

Problem: Zapaliła mi się kontrolka Systemu kontroli spalin, udałem się na szczegółową diagnozę do speca od grupy VW, po podłączeniu kompa oznajmił, że do wymiany jest termostat - koszt 2000zł z wymianą.

Trochę mnie zamurowało, bo oprócz odpalonej kontrolki totalnie nic nie wskazuje na jakąś usterkę. Przez ten fakt, totalnie nie pomyślałem o tym, że nie pokazał mi tego błędu.

Pojawiły się wątpliwości i udałem się do innego mechanika, podpiął kompa i bez szczególnego wskazania oznajmił "26934 Niedostateczne chłodzenie silnika".

Co to może być? Wujek google nie jest zbyt pomocny :/

Inna sprawa to cena termostatu? Po wpisaniu "termostat audi a4 b9" wyskakuje od 120-300 zł a nie 2000...

Duże zimne piwo za wszelką pomoc :)

Edytowane przez Michu1988

Opublikowano

Wrzuć pełny autoscan (protokół diagnozy).

Opublikowano
36 minut temu, Michu1988 napisał:

Uszanowanko :hi:

Pacjent: A4 B9 TFSI Ultra 190KM

Problem: Zapaliła mi się kontrolka Systemu kontroli spalin, udałem się na szczegółową diagnozę do speca od grupy VW, po podłączeniu kompa oznajmił, że do wymiany jest termostat - koszt 2000zł z wymianą.

Trochę mnie zamurowało, bo oprócz odpalonej kontrolki totalnie nic nie wskazuje na jakąś usterkę. Przez ten fakt, totalnie nie pomyślałem o tym, że nie pokazał mi tego błędu.

Pojawiły się wątpliwości i udałem się do innego mechanika, podpiął kompa i bez szczególnego wskazania oznajmił "26934 Niedostateczne chłodzenie silnika".

Co to może być? Wujek google nie jest zbyt pomocny :/

Inna sprawa to cena termostatu? Po wpisaniu "termostat audi a4 b9" wyskakuje od 120-300 zł a nie 2000...

Bo to nie termostat tylko regulator płynu chłodzącego ma usterkę i w ASO faktycznie kosztuje ponad 2k. 

06L121111M

Opublikowano
38 minut temu, Michu1988 napisał:

Masz w tym silniku moduł pompy wody razem z elektronicznie sterowanym termostatem i dlatego jest takie drogie. Nr. części 06L12111H jeżeli się nie mylę.

Opublikowano
  • Autor

Ehhh... liczyłem, że to jednak będzie jakaś głupota :/

15 godzin temu, Muskel1 napisał:

Wrzuć pełny autoscan (protokół diagnozy).

Niestety ten od wyceny na 2k nic mi nie udostępnił a drugi podał tylko wyżej napisany nr...

Jest sens bulić kolejne 100pln? Bo widzę, że i tak wszystko wskazuje na ten termostat z regulatorem płynu...

ALLEGRO.PL

1500 oryginał z Aso... więc z tym 2k nic nie kręcił :/

Opublikowano
2 godziny temu, Michu1988 napisał:

Jest sens bulić kolejne 100pln? Bo widzę, że i tak wszystko wskazuje na ten termostat z regulatorem płynu...

Na podłączenie pod komputer?

Raczej nie.

Opublikowano
6 godzin temu, Michu1988 napisał:

Ehhh... liczyłem, że to jednak będzie jakaś głupota :/

Niestety ten od wyceny na 2k nic mi nie udostępnił a drugi podał tylko wyżej napisany nr...

ALLEGRO.PL

1500 oryginał z Aso... więc z tym 2k nic nie kręcił :/

Potwierdź czy kolega H4mm3R na pewno podał Ci właściwy nr części. Numer podany przez Muskel1 06L12111H wydaje się być właściwszy i trochę bardziej łaskawy cenowo.

ALLEGRO.PL

Opublikowano
2 godziny temu, pl_adamk napisał:

Potwierdź czy kolega H4mm3R na pewno podał Ci właściwy nr części. Numer podany przez Muskel1 06L12111H wydaje się być właściwszy i trochę bardziej łaskawy cenowo.

ALLEGRO.PL

H zamienia się na M i P a wcześniej masz jeszcze J, K i L. W zasadzie co nie kupisz to będzie pasować. 

image.png