Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Schemat wiązki przepływomierza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A4 b6 1.8t BFB AVANT QUATTRO 2002r .

Witam, czy posiada ktoś schemat z takiej wiązki ? Do kostki przepływomierza na  pinie nr 2 nie dochodzi prąd , a z tego co kojarzę wartości powinny być zbliżone do tych na akumulatorze . Do pina 3-4-5 jest wszystko OK ( 1 zaślepiona ) .

Pin nr 2 . jest zielono - żółty .

W połowie wiązki udało mi sie go odnaleźć i pozbyłem się kawałka izolacji żeby sprawdzić gdzie jest problem , niestety tam też nie dochodził prąd, więc chciałbym sprawdzić przy źródle .

Dodam , ze musze jeździć z odpiętą przepyłwka co jest koszmarem bo wali paliwem i niemiłosiernie kopci ( przelewa go i spalanie prawie 18 l :D )

Opublikowano

proszę bardzo

bfb.pdf

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje ślicznie , biorę się za lekture :)

A moze bedziesz wiedział czy jest tam jakiś bezpiecznik , np. pod ECU który moze odpowiadac za taki błąd ?

Opublikowano

sprawdź bezpiecznik numer 34 to z niego leci zasilanie na przepływkę plus na N112, N80, N249, przekaźnik sterujący pompy SAI i grzałki sond lambda.

Opublikowano
  • Autor

Ten bezpiecznik jest pod maską czy przy drzwiach ?

Opublikowano

przy drzwiach

Opublikowano
  • Autor

Ok , lecę sprawdzić . A jeszcze jedno , doszedłem do tego z  Twojego linka z wiązkom , że .... na kablu którym nie mam zasilania idzie przez " Połączenie (przez bezpiecznik 234) w przedniej prawej wiązce przewodów" tylko nie wiem które to przednie prawe :P

Edytowane przez Koziar993

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, MaTeo85 napisał(a):

przy drzwiach

Bezpiecznik nr 34 cały

Opublikowano

jak pisałem wyżej idzie z bezpiecznika 34 przy drzwiach kierowcy, później przez brązową kostkę 10 pinową pod sterownikiem silnika i dalej jak już napisałem do przepływki, n80 itp...

Opublikowano
  • Autor

Bezpiecznik 34 ( niebieski 15-stka) jest cały. W takim razie jutro do ECU spróbuje się dostac i sprawdzić czy z brązowego przewodu idzie zasilanie na 10 PIN

Opublikowano
2 minuty temu, Koziar993 napisał(a):

Bezpiecznik nr 34 cały

zobacz czy masz napięcie na pompie SAI we wtyczce PIN 1 lub na filtrze węglowym (na cewce) też na PIN1 jeśli tam jest to winny będzie przewód gdzieś pod maską i trzeba będzie albo puścić nowy albo poszukać przerwy.

Opublikowano
Teraz, Koziar993 napisał(a):

Bezpiecznik 34 ( niebieski 15-stka) jest cały. W takim razie jutro do ECU spróbuje się dostac i sprawdzić czy z brązowego przewodu idzie zasilanie na 10 PIN

nie z brązowego przewodu tylko wtyczka ma kolor brązowy, wtyczka ma łącznie 10 pinów, a ciebie interesuje PIN 8.

Opublikowano
  • Autor

Ok , na pewno tak zrobię . Dziękuje bardzo ! Niestety obecnie nie mam miernika , więc dopiero jutro .

I oczywiście auto na zapłonie tak ? ( Nie ma problemu jeśli SAI jest usuniete fizycznie i programowo ? Prąd powinien dalej przechodzić na kostke prawda ?)

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, MaTeo85 napisał(a):

nie z brązowego przewodu tylko wtyczka ma kolor brązowy, wtyczka ma łącznie 10 pinów, a ciebie interesuje PIN 8.

Ah , dziękuje !

Opublikowano

z SAI się nie sugeruj bo ja pomieszałem pompkę z zaworem. na pompie zasilania nie będzie, a jedynie na zaworze od układu SAI. Tym o oznaczeniu N112.

Opublikowano
  • Autor

czyli na obrazku zaworek NR 2. i na nim sprawdzić PIN 1 na zapłonie . Dobrze myślę :D ?

a4-2382.png

Opublikowano

Jeśli ten zaworek nr2 to ten, to tak sprawdzasz czy na zapłonie jest na pinie 1 zasilanie +12v.

Opublikowano
  • Autor

Dziekuje ! Jak wszystko się wyjaśni ( a przynajmniej to czy jest napięcie ) to stawiam flaszkę ! ( na wysyłke :D ) A jeśli napięcie nie pojawi się na tym zaworku , tzn. że coś nie halo z ECU czy od bezpiecznika jest jakaś przerwa ?

A ! I normalnie mierzyć Pin 1 + masa tak ?

Opublikowano

Dziekuje ! Jak wszystko się wyjaśni ( a przynajmniej to czy jest napięcie ) to stawiam flaszkę ! ( na wysyłke :D ) A jeśli napięcie nie pojawi się na tym zaworku , tzn. że coś nie halo z ECU czy od bezpiecznika jest jakaś przerwa ?

Zasilanie nie ma nic wspólnego z ECU, jak nie będzie napięcia to trzeba szukać uszkodzonych kabli.

A ! I normalnie mierzyć Pin 1 + masa tak ?

Tak miernik wpinasz jeden koniec w pin1 a drugu do masy.

Opublikowano
  • Autor

Hej ! Sprawdziłem PIN nr 1 i jest 0 .

Na PINIE nr 2 jest około 5V.

Gdzie szukać dalej ?