Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

OBD eleven nie reaguje na próby adaptacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim Audi A4 B9 z 2018 roku rok modelowy 2019 próbowałem z użyciem obdeleven pro zrobić kilka adaptacji ale nic z tego nie wyszło. Urządzenie łączy się z samochodem skanuje i mogę nawet kasować błędy po skasowaniu ale adaptacji z użyciem jakiejkolwiek metody nie przyjmuje nawet tych gotowych. Na przykład chciałem włączyć test zegarów poprzez wejście w sterownik 17 bajt 1 i bit zero poprzez zmianę że stanu zero na 1. I nic komunikat operacja nieudana spróbuj ponownie. To spróbowałem nie poprzez bajty na normalnie sterownik 17 długie kodowanie i w pozycję inscenizacja z off na on i znowu ten sam komunikat. Wreszcie wszedłem w gotowe adaptacje test zegarów zmieniam z off na on i znowu komunikat operacja nieudana. Nie wiem co robię źle bo na filmikach w internecie wszystko pięknie wychodzi. Może podczas tych operacji silnik musi być uruchomiony a nie tylko zapłon. Prośba o podpowiedź

Opublikowano

Wystarczy zapłon. Spróbuj vcdsem. 

Opublikowano
  • Autor

W mojej sprawie zadałem pytanie poprzez formularz na stronie OBDeleven i otrzymałem odpowiedź, iż najprawdopodobniej samochód ma coś w rodzaju firewalla zabezpieczającego przez nieuprawnionymi zmianami w oprogramowaniu. Można podobno spróbować pokonać te blokadę, ale oczywiście nie ma gwarancji, że to zadziała. Zastanawiam się - skoro producent nie pozwala na zmiany w oprogramowaniu wprowadzając blokady, czy ryzykować nawet drobną adaptację polegającą np. na włączeniu testu zegarów. Fajna rzecz, ale jeśli ma to zdewastować oprogramowanie samochodu,  nie będę ryzykował. Co Koledzy o tym sądzą?

Opublikowano

Aby obejść Firewall  wystarczy w niektórych modelach otworzyć maskę. Nie spotkałem się z tym aby w B9 był Firewall.  Moim zdaniem tu problem leży raczej po stronie OBD11.

Opublikowano
  • Autor

Tak też mi podpowiedziano - zapłon potem otworzyć maskę i włączyć ręczny hamulec

Opublikowano
  • Autor

A jednak firewall. Po otwarciu klapy kodowania są przyjmowane

Opublikowano
5 minut temu, Majewski61 napisał(a):

A jednak firewall. Po otwarciu klapy kodowania są przyjmowane

Dziwna sprawa, że w B9 jest firewall.