Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z akumulatorem 2.0 tfsi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio przy większych mrozach auto było coraz słabsze pod względem prądu ( odprowadzanie do domu się nie odpalało ) oraz wyskoczył komunikat po ang ( proszę naładować baterie przed startem czy cos takiego ).

Po naładowaniu 1 prostownikiem 8A 12v ( diody zapaliły się na zielono ze wszystko git ) kolejnego dnia auto pokazało ze ma 50% postanowiłem podpiąć go pod mój 2 prostownik który naprawia akumulatory 6A po zakończonym programie naprawy naładowałem go 3 prostownikiem ( z myślą ze 2 poprzednie sa za słabe ) 12v 15A. 

Kiedy program zakończył się odpaliłem auto a na systemie mmi pisze naładowanie w 40% oraz auto miało objawy jak na początku i akumulator znowu umierał. 

- Tak ładowanie jest ok 14v ( lecz robię tylko 6km po mieście maxymalnie dlatego benzyna ) 

- Tak jak akumulator  jest naładowany auto odpala od strzała bez problemu 

- Tak w ciepłe dni nie było problemu 

- Używam kamerki samochodowej i wyeliminowałem ją po 1 ładowaniu na testy czy nie zabiera za dużo prądu 

( wydaje mi się ze akumulator się "zdegradował" ze 100% ( 75ah) do 40% ) 

i teraz pytanie czy musze kupić nowy ?  czy szukać gdzie indziej problemu ? 

Dzięki za odpowiedźi pozdrawiam.

Opublikowano

Mniejszy prąd z prostownika nie oznacza, że nie doładuje akumulatora jedynie zajmie mu to więcej czasu.

Pytanie ile lat ma akumulator ?

Jak więcej jak 5 to raczej w ciemno możesz wymieniać jak dużo mniej to warto było by go podłączyć do odpowiedniego testera akumulatorów żeby mieć pewność, że problem nie leży gdzieś indziej.

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, Elhape napisał(a):

Mniejszy prąd z prostownika nie oznacza, że nie doładuje akumulatora jedynie zajmie mu to więcej czasu.

Pytanie ile lat ma akumulator ?

Jak więcej jak 5 to raczej w ciemno możesz wymieniać jak dużo mniej to warto było by go podłączyć do odpowiedniego testera akumulatorów żeby mieć pewność, że problem nie leży gdzieś indziej.

Myślę ze około 3 lat ... z marki bosch.

Byłem na teście akumulatora miernikiem pokazało ze jest OK tylko rozładowany.

Problem znalazłem w klemach były już w patynie i nie przewodziły dostatecznie prądu po oczyszczeniu i naładowaniu akumulatora z tyłu nie poprzez piny z przodu auto pokazało 100%.

Po odpaleniu spadło do 60% i podczas jazdy doładował sie do 80% nie wiem ile zabiera odpalenia auta oraz stanie na zapłonie 5 minut gdyż od niedawna mam tą funkcje w mmi. 

Bede monitorował na razie finał sprawy na zaśniedziałych kablach.