Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozładowywanie akumulatora i napięcie podczas jazdy w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, rav1985 napisał(a):

Dobra , będę obserwował zobaczymy , dzisiaj rano tez zapalił bez problemu . Może to naprawdę był jakiś przypadek . 
wiem ze napisałeś muskel ze nie polecasz , ale może u mnie nie ma innego wyjścia jak raz na 2,3 miesiące przytargac go do domu podładować , zmienić dwa ostatnie znaki i tyle . 

Założę się, że gdy podepniesz auto pod VCDS będziesz miał zapisany błąd o uruchomieniu zarządzaniem energii nadługo zanim akumulator zdechł i auto nie odpaliło.

Opublikowano
  • Autor
16 minut temu, Koalakm napisał(a):

to moze latwiej jak pewnie raz na 3 miesiace jezdzisz do na przyklad rodzicow / dziadkow / znajomych co maja dom i przy okazji wypicia kawy podladujesz przez 2h dla pewnosci ;)

Myślałem ze muszę ładować cała noc , jeśli mogę podładowywac raz na jakiś czas ze dwie godzinki to nie ma problemu . 

Opublikowano

Rozładowanego aku nie podładujesz prostownikiem przez 2 godz.Ten prostownik, który wrzuciłeś ładuje max. 4A. 

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Rozładowanego aku nie podładujesz prostownikiem przez 2 godz.Ten prostownik, który wrzuciłeś ładuje max. 4A. 

Rozumiem , ale profilaktyczne podładowywanie „działającego „ aku  może  trwać np dwie godzinki? Czy musi byc zawsze do full ? 

Opublikowano
  • Autor
Teraz, rav1985 napisał(a):

Rozumiem , ale profilaktyczne podładowywanie „działającego „ aku  może  trwać np dwie godzinki? Czy musi byc zawsze do full ? 

Taka 7 amper będzie chyba lepsza 

ALLEGRO.PL

Opublikowano
6 minut temu, rav1985 napisał(a):

moim zdaniem w Twoim przypadku moze i bedzie przynosilo efekty. Oczywiscie mocniejszy prostownik bedzie ladowal szybciej ;)

Opublikowano
3 minuty temu, rav1985 napisał(a):

Kilka godzin (6-8) musisz ładować gdy aku ma 50-60%

Przynajmniej tak jest u mnie. Ja doładowuje raz na tydz  lub dwa tyg. gdyż korzystam z ogrzewania postojowego.

Ten prostownik z 7A trochę prędzej może naładować.

Zrób Autoscan i go tu wrzuć. Jeżeli coś pobiera energię (większą niż powinna być) powinno zapisać błąd w sterowniku o przekroczonej wartości prądu spoczynkowego.

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Kilka godzin (6-8) musisz ładować gdy aku ma 50-60%

Przynajmniej tak jest u mnie. Ja doładowuje raz na tydz  lub dwa tyg. gdyż korzystam z ogrzewania postojowego.

Ten prostownik z 7A trochę prędzej może naładować.

Zrób Autoscan i go tu wrzuć. Jeżeli coś pobiera energię (większą niż powinna być) powinno zapisać błąd w sterowniku o przekroczonej wartości prądu spoczynkowego.

Wieczorkiem wrzucę 

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, rav1985 napisał(a):

Wieczorkiem wrzucę 

Pełny scan zrobię wieczorem, ale mam na kompie jeden log który zrobiłem po uruchomieniu samochodu jak miałem problem z odpaleniem. Pamiętam , że głównie były to błędy , że nie było prądu więc  coś tam nie działa, ale jeden był trochę inny :

Adres 19: CAN Gateway       Plik etykiet: Brak
Oznaczenie elementu: 8W5 907 468 E    HW: 8W5 907 468 E
  Komponent i/lub wersja: Gateway       H42 0119
           Kodowanie: 0301000100000640260700000000001248080007100000000175078E10000000
           Kod serwisu: WSC 06335 790 00001
              Zbiór danych ASAM: EV_CGateCONTIAU491 003092 (AU49)
                       ROD: EV_CGateCONTIAU491_003_AU49.rod
                      VCID: 4BC367314346EE834E0-801E
2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:

1282 - Napięcie zasilania 
          U1011 00 [008] - za niskie
          [Tip-TNF 243507]
          Sporadyczny - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
             Ramka zamrożona:
                    Stan błędu: 00000001
                    Priorytet błędu: 4
                    Częstość błędu: 1
                    Wew.licznik błędów: 162
                    Przebieg: 75859 km
                    Data: 2023.02.13
                    Czas: 11:03:05

8519683 - Zarządzanie energią aktywne 
          U140B 00 [008] - -
          Sporadyczny - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
             Ramka zamrożona:
                    Stan błędu: 00000001
                    Priorytet błędu: 4
                    Częstość błędu: 4
                    Wew.licznik błędów: 162
                    Przebieg: 75841 km
                    Data: 2023.02.12
                    Czas: 11:51:11

EM_vehicle_state: 02 00
                    Poziom odłączania prądu spoczynkowego: Stopień odłączenia 1
                    Polecenie zakazu włączania ogrzewania postojowego-Ogrzewanie postojowe: Dozwolone
                    Polecenie zakazu włączania ogrzewania postojowego-Dozwolony czas pracy ogrzewania postojowego: 0 min

Edytowane przez rav1985

Opublikowano

Tak jak pisałem, uaktywniło się zarządzenie energią na skutek niskiego napięcia akumulatora.

System zarządzania energią (BEM) monitoruje bilans energi i gdy aku rozładuje się do pewnej wartości, uruchamia się zarządzanie energią. Oznacza to, że niektóre systemy/funkcje komfortowe (np. start/stop, ogrzewanie siedzeń, ogrzewanie postojowe itp.),zostają deaktywowane na koszt systemów podstawowych i systemów bezpieczeństwa, aby zapewnić na przykład rozruch silnika i funkcjonalność tych systemów.

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Tak jak pisałem, uaktywniło się zarządzenie energią na skutek niskiego napięcia akumulatora.

System zarządzania energią (BEM) monitoruje bilans energi i gdy aku rozładuje się do pewnej wartości, uruchamia się zarządzanie energią. Oznacza to, że niektóre systemy/funkcje komfortowe (np. start/stop, ogrzewanie siedzeń, ogrzewanie postojowe itp.),zostają deaktywowane na koszt systemów podstawowych i systemów bezpieczeństwa, aby zapewnić na przykład rozruch silnika i funkcjonalność tych systemów.

Już myślałem , że ten błąd mówi , że jednak coś mi się wzbudziło w nocy i zabiło aku. 

Opublikowano
5 minut temu, rav1985 napisał(a):

Już myślałem , że ten błąd mówi , że jednak coś mi się wzbudziło w nocy i zabiło aku. 

Gdyby tak było, to powinno zapisać błąd 

02256 001 - Prąd spoczynkowy. Przekroczona górna wartość graniczna.

Opublikowano
  • Autor

a

Edytowane przez rav1985

Opublikowano
  • Autor

To jest autoscan dzisiejszy, napomknę tylko że po rozładowaniu aku , skasowałem wszystkie błedy po ich przejrzeniu, wszystkie były odnośnie info o braku zasilania , został tylko cangateway ponieważ był inny od pozostałych...

Edytowane przez rav1985

Opublikowano
  • Autor

Jeździłem teraz trochę , napięcie podczas jazdy praktycznie nie schodziło z poziomu 15,2 - 15,3 v . Na końcu autoscanu też jest info , że napięcie podczas wykonywania testu wynosiło ponad 15 v. 

Pobawiłem się dzisiaj jeszcze raz trochę multimetrem na spokojnie , takie wskazania: 

Napięcie podczas pomiaru wynosiło 15,2 v na słupkach aku.

Napięcie na alternatorze 15,25 v.(plus na śrubie , masa na obudowie alternatora)

Spadek napięcia na masie 0,01v. (minus wypuszczony pod maską i obudowa alternatora)

Spadek na plusie 0,05 v(plus pod plastikową obudową pod maską i śruba alternatora )

Edytowane przez rav1985

Opublikowano

Wszystko w normie.

Opublikowano

Kup sobie taką ładowarkę USB do gniazda zapalniczki i będziesz miał widoczne kiedy i jakim napięciem ładuje. Dodatkowo ładnie komponuje się z oświetleniem ambiente :wink:

https://amzn.eu/d/38jsyUB

Screenshot_20230218_125403_Gallery.jpg

20230218_124947.jpg

20230218_124931.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Kup sobie taką ładowarkę USB do gniazda zapalniczki i będziesz miał widoczne kiedy i jakim napięciem ładuje. Dodatkowo ładnie komponuje się z oświetleniem ambiente :wink:

https://amzn.eu/d/38jsyUB

Screenshot_20230218_125403_Gallery.jpg

20230218_124947.jpg

20230218_124931.jpg

F10EA1D2-86A9-4ACB-89A6-63343FF0B253.thumb.jpeg.de3d5c631433871740b64d09f50623b3.jpeg

Opublikowano

:thumbup1:

Opublikowano
  • Autor

Tez o tym pomyślałem i wczoraj kupiłem . Dzisiaj przyszla mi ładowarka , wskazywała 80 % 2,5 h i było full.