Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy wartości przepływomierza w A4 B8 2.0TDI są poprawne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy można stwierdzić po parametrach poniżej czy przepływomierz przypadkiem nie zawyża wskazań ? 

Wartość wymagana 250

a przepływ rzeczywisty 317 (skacze w przedziale 300-320)

przy wolnych obrotach i przy 2500obr. 

7F657108-826B-4FEF-A64C-38A6F331723B.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Częściowo sam sobie odpowiem?, tak zawyża ?

Po przeliczeniu dla prędkości obrotowej 830obr/min, wartość powinna wynosić w zaokrągleniu 7g/s (równowartość 250mg/storke)

Wiec zawyża o około 20% i teraz pytanie czy to dużo ? Ja nie wiem a może ktoś ?

P.S. Po co mi to: zmierzam do tego czy przez zawyżanie wskazań prZeplywki, sterownik nie podaje za dużo paliwa i mieszanka nie jest zbyt bogata, tym samym nie produkuje zbyt dużo sadzy..

Opublikowano

Sprawdź pod obciążeniem. Przepływomierz może dobrze mierzyć tylko jest nieszczelność lub zaślepiony egr  

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam czy rozwiazales problem bo mam taki sam i wypalanie co 200km ?

Opublikowano
  • Autor

chyba nie ma problemu, z tego co się zorientowałem to w cyklu miejskim wypalanie co około 200-300km jest normalne.

Opublikowano

A jakie masz cisnienia dpf  ? bo ja po wypaleniu mam 10 htp , a przed okolo 25htp i tez mase powietrza 320g/suw  a powinno byc 250

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

po wypaleniu 9-10hPa, przed wypalaniem gdy już sadza zmierzona dochodzi do 23g - około 30hPa na wolnych 

Opublikowano

No to bardzo podobnie mam .

Ja nieszcelosci nie mam sprawdzane ,egr wyczyszcone a chłodniczka niskocisnie iowego nowa ,kolektor ssacy nowy I nadal zawyza powietrze.

Opublikowano
  • Autor

mam ciekawą informację, mianowicie od jakiegoś czasu zaczął mi się DPF wypalać coraz częściej nie mogę dobić do 200km, wypalanie co 140-170km. Wczoraj sprawdziłem wskazanie przepływomierza, co się okazuje masa powietrza urosła do 540mg/storke (kiedyś było 320). Układa się to w jakąś logikę że przepływomierz jeszcze bardziej zawyża ale nie mam doświadczenia w takich diagnozach i muszę porozmawiać z kimś kto się zna w temacie...

A może ktoś z bardziej zorientowanych na forum coś podpowie ?

Opublikowano
W dniu 24.06.2024 o 10:11, Użytkownik007 napisał(a):

mam ciekawą informację, mianowicie od jakiegoś czasu zaczął mi się DPF wypalać coraz częściej nie mogę dobić do 200km, wypalanie co 140-170km. Wczoraj sprawdziłem wskazanie przepływomierza, co się okazuje masa powietrza urosła do 540mg/storke (kiedyś było 320). Układa się to w jakąś logikę że przepływomierz jeszcze bardziej zawyża ale nie mam doświadczenia w takich diagnozach i muszę porozmawiać z kimś kto się zna w temacie...

A może ktoś z bardziej zorientowanych na forum coś podpowie ?

No 540 to.recylkulacja ci już nie działa chyba trzeba zrobić test recyrkulacji.

I jak byłeś u mechanika ?

Opublikowano
  • Autor

nie jeszcze, może pod koniec tygodnia się uda

W dniu 24.06.2024 o 19:26, adi1977 napisał(a):

No 540 to.recylkulacja ci już nie działa chyba trzeba zrobić test recyrkulacji.

przecież na wolnych obrotach zawór recyrkulacji spalin jest zamknięty

Opublikowano
W dniu 25.06.2024 o 11:01, Użytkownik007 napisał(a):

Na odwrót zawor nie pracuje pod pełnym gazem ,a nawolnych pracuje .ale moje były czyszczone wyciągnięte i nic niby ,ciekawe czy tobie coś znajdzie .

W dniu 25.06.2024 o 11:01, Użytkownik007 napisał(a):

https://www.youtube.com/live/r3r371lRrwE?si=vHDf1mBG-TK2mIBP

Od 53 minuty masz konkretny test jak.zrobic ale jak masz obejrzyj od początku mam nadzieję że jak.rozwiazesz problem podzielisz się doświadczeniem  ?

Opublikowano
  • Autor

EGR był czyszczony rok temu, zobaczymy co powie gość z którym jestem dzisiaj umówiony

Opublikowano
7 godzin temu, Użytkownik007 napisał(a):

EGR był czyszczony rok temu, zobaczymy co powie gość z którym jestem dzisiaj umówiony

No sam jestem ciekawy.

Hej,i jak byłeś u mechanika ?

Opublikowano
  • Autor

Tak byłem, zrobił logi dynamiczne i wszystko w normie. Odziwo przepływka pokazuje też poprawne wartości ?. Generalnie nie ma się do czego przyczepić, nie ma pkt zaczepienia. Mówił że bywają problemy ze szczelnością chłodnicy spalin w tych silnikach ale wtedy wali błędami.

Wczoraj przed wizytą miałem też wypalanie (dobiło do 200 km więc jest lepiej) dziwne bo nic nie robiłem, jedynie wymieniłem filtr powietrza w niedzielę bo miałem na zapasie ale to nie powinno mieć wpływu.

Jeżeli sytuacja się pogorszy to mam mu dać na cały dzień i będzie szukał drobiazgowo. Gość robi programy, wyłączał mi programowo AdBlue, jest sporo lat na rynku i ma dobrą opinie w kręgu mechaników w okolicy więc mam do niego zaufanie.   

Pewnie zaraz ktoś mnie skrytykuje ale postanowiłem zalać LIQUI MOLY 2650, nie wiem czy pomoże ale na pewno nie zaszkodzi. Kolega miał cyrki i ustabilizowało mu się wypalanie po tym, oczywiście to nie zdziała cudów jak masz jakąś usterkę ale tak jak u mnie nie widać nic niepokojącego poza krótszymi interwałami to spróbuję. ?

Edytowane przez Użytkownik007
uzupełnienie

Opublikowano
54 minuty temu, Użytkownik007 napisał(a):

Tak byłem, zrobił logi dynamiczne i wszystko w normie. Odziwo przepływka pokazuje też poprawne wartości ?. Generalnie nie ma się do czego przyczepić, nie ma pkt zaczepienia. Mówił że bywają problemy ze szczelnością chłodnicy spalin w tych silnikach ale wtedy wali błędami.

Wczoraj przed wizytą miałem też wypalanie (dobiło do 200 km więc jest lepiej) dziwne bo nic nie robiłem, jedynie wymieniłem filtr powietrza w niedzielę bo miałem na zapasie ale to nie powinno mieć wpływu.

Jeżeli sytuacja się pogorszy to mam mu dać na cały dzień i będzie szukał drobiazgowo. Gość robi programy, wyłączał mi programowo AdBlue, jest sporo lat na rynku i ma dobrą opinie w kręgu mechaników w okolicy więc mam do niego zaufanie.   

Pewnie zaraz ktoś mnie skrytykuje ale postanowiłem zalać LIQUI MOLY 2650, nie wiem czy pomoże ale na pewno nie zaszkodzi. Kolega miał cyrki i ustabilizowało mu się wypalanie po tym, oczywiście to nie zdziała cudów jak masz jakąś usterkę ale tak jak u mnie nie widać nic niepokojącego poza krótszymi interwałami to spróbuję. ?

Ja leje 2650 co tankowanie ,ale mechanik uważa że masa powietrza ponad 500g/suw na postoju jest w porządku?

Opublikowano
  • Autor

teraz jak sprawdzał było 300mg/suw

Opublikowano
9 minut temu, Użytkownik007 napisał(a):

9 minut temu, Użytkownik007 napisał(a):

No bo pisałeś że się pogoroszylo  przed tem .

Opublikowano
  • Autor

tak, sprawdzałem w zeszłym tygodniu, to miałem 540 a on wczoraj 300...

ciekawa jest jeszcze jedna kwestia - wszyscy twierdzą że AdBlue nie ma wpływu na DPF (logiczne) a u mnie częstsze wypalania zaczęły się jak padła pompa Adblue (zaraz po tym wyprogramowałem AdBlue). Widziałem pisałeś w którymś poście że też masz wyłączony AdBlue... Może jednak mocznik jakoś wpływa na sadzę w filtrze...

Edytowane przez Użytkownik007

Opublikowano
7 godzin temu, Użytkownik007 napisał(a):

tak, sprawdzałem w zeszłym tygodniu, to miałem 540 a on wczoraj 300...

ciekawa jest jeszcze jedna kwestia - wszyscy twierdzą że AdBlue nie ma wpływu na DPF (logiczne) a u mnie częstsze wypalania zaczęły się jak padła pompa Adblue (zaraz po tym wyprogramowałem AdBlue). Widziałem pisałeś w którymś poście że też masz wyłączony AdBlue... Może jednak mocznik jakoś wpływa na sadzę w filtrze...

Właśnie też trochę nad tym myślę bo jak wstrzykniesz mu trochę nawet wody w wezyk od roznucy cicsnien przed dpf zobacz jak.cisnie ie spada, poza tym tu dpf I scr to jeden wklad dpf z powłoką scr coś może być z tym nie wiem co u mnie jest uwalone z tym adblue bo kupiłem już z wyprogramowanym a iel ts pompa u ciebie by kosztowała?