Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0 ALT - Prośba o analizę logów statycznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanim podzielę się grafiką z logu diagnostycznego chciałem nadmienić, że w moim Audi od początku miałem dwa błędy które spędzały mi sen z powiek tj.

P0171 - System Too Lean (Bank 1),

P0130 - Heated oxygen sensor (HO2S) 1, bank 1 - circuit malfunction, closed loop.

Występowały one z błędem Check Engline na samym początku tj. 2020 rok.

Po naprawach (nie licząc normalnego serwisu oleju, filtrów itd.) czyli:

wymiana przewodów podciśnienia (ezektor z króćcami - cały zestaw)

wymiana pompy wody 

nowe węże płynu chłodniczego

nowa sonda lambda Delphi #1 (przed katalizatorem)

czyszczenie przepływomierza

wymiana przewodu filtra powietrza

nowy wydech (cały od katalizatora) łącznie z elastycznym złączem

dalej wskakuje czasami błąd sondy lambda P0130.

Jeżeli chodzi o objawy to mam falujące obroty silnika które aktywują się na ciepłym silniku, w korku, w ciepłe dni ale także dławi go przy dodawaniu gazu jednakże takie sporadyczne dławienie nie jest to dla mnie problemem (jak już jedzie to jedzie i jest wszystko ok, np. na austostradzie nigdy nie było problemów, wysokie obroty i dzida - wszystko w takich warunkach działa dobrze). Na biegu jałowym przy ok 750 rpm przepływomierz potrafi pokazać raz 4 g/s, a później nawet 12g/s, a rpm skacze do powyżej 800. Dodam że przy przyśpieszaniu na 2 przy 2000 rpm, przepływomierz wskazuje coś w okolicach 12g/s i autko idzie więc dziwne że na biegu jałowym potrafi wybić 12g/s. Nie wiem jakie powinny być właściwe wskazania dla tego modelu w takich warunkach.

W warunkach zimnego silnika potrafi odpalić mając falujące obroty, włącza się ssanie, system się trochę dostosowywuję sam przeciąga gaz i po chwili jest wszystko ok. Przepływomierz wskazuje ok. 3g/s, żadnych błędów, rpm 780. Trochę się przejadę i go rozgrzeje, zaparkuje i znowu to samo, falujące obroty na biegu jałowym, przepływomierz skacze w odczytach pomiędzy 4-12 i w końcu wyskakuje błąd sondy lambda P0130 (którą wymieniałem). Dodam jeszcze, że objawy się nasilają jak wcisnę i przytrzymam sprzęgło.

Odpiąłem wtyczkę od przepływomierza i jak ręką odjął, obroty spokojne, nic nie faluje, praca silnika idealna. Podłączam wtyczkę znowu to samo. Ale pytanie czy to na pewno przepływomierz? Był czyszczony - przed czyszczeniem i po czyszczeniu to samo.

Mam jeszcze pomysł żeby wrócić do starej sondy i zobaczyć czy to coś zmieni. Czy ktoś coś z tego rozumie i może pomóc? :D

P.S. wszystkie pliki są przy autku zaparkowanym na wolnych obrotach i biegu jałowym i powinny być czytane wg klucza:

1 + 12 razem - obroty stabilne (wyłączenie wtyczki przepływomierza)

2 + 21 razem - falujące obroty, wibrujący silnik 

3 + 31 razem - falujące obroty, wibrujący silnik 

Untitled spreadsheet - 2023-05-09 06-30-49.csv

12.jpg

1.jpg

2.jpg

21.jpg

31.jpg

3.jpg

Edytowane przez particleb
ustawienie poprawnej kolejności zdjęć

Opublikowano

Zrób logi vcds jak należy. Masz obszerny temat o diagnostyce alt. Poza tym sondę z Delphi możesz od razu do kosza wywalić.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem, no to będę zamieniał na starą, bo jakoś wydaje mi się że lepiej wszystko chodziło nawet z dziurawym ezektorem. A razem z nową sondą zmieniłem też ten ezektor z przewodami podciśnienia. Być może to on był całym winowajcą?

Wrzucę starą sondę i dam znać.

A co do logów w VCDS to zielonego pojęcia nie mam jakim czytnikiem się wpiąć żeby nie pójść z torbami. Z całym szacunkiem, ale te dedykowane HEX kosztują fortunę. Czy kolega mógłby ewentualnie pokierować do wątku o diagnostyce alt? 

Opublikowano

Chińczyk kosztuje poniżej 200zl, to taki majątek? Taniej niż jednorazowe podpięcie u mechanika teraz.

Temat diagnostyce  jest w dziale dla silnika 2.0 a4 b6/B7...