Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czyżby sprzęgło kończyło swój żywot ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Auto dzisiaj zaczęło mi szarpać podczas ruszania ale jedynie na skręconych kołach, na prostych nic się nie dzieje. Czy ktoś spotkał się może z takim zjawiskiem? To auto jak sądzę posiada koło dwumasowe tak? Jeśli tak szarpie to co może być przyczyną?

Z góry dziękuję

Opublikowano
  • Autor

nasłuchiwałem przeguby i one są okay. Dodam że objawy (trzęsienie, podskakiwanie auta przy ruszaniu) występują tylko jak sprzęgło jest mocno rozgrzane tj. stoję w korku lub po prostu wyciskam często sprzęgło... Czytałem tu na forum, że najczęstszą przyczyną takich objawów jest właśnie tarcza+docisk.. W sumie też już bardzo wysoko 'łapie' (212tkm)

Opublikowano

najprawdopodobniej masz koncowke sprzegla... u mnie tez po dobrym rozgrzaniu i staniu w korkach trzesie przy ruszaniu... jak ruszam z 2 biegu nie ma zadnych wibracji.

ja u siebie obstawiam koncwke sprzegla ale dopoki sie nie bedzie slizgac bede jezdzil :)

Opublikowano
  • Autor

podejrzewam ze nie da sie wymienic samej tej koncowki? bo jedynie zeby zobaczyc co tam sie 'dzieje' nalezy wyjac cala skrzynie tak? A wtedy wymiana jest juz nieunikniona... Dzisiaj tez sporo jezdzilem po miescie i troche w korku stalem i szarpanie/telepotanie nie występowało.... Co najmniej dziwne.. Ale tez zamierzam jezdzic jeszcze, bo sie nie slizga ani nic poza tym rzadkim szarpaniem.

Opublikowano

koncówka sprzegła tzn ze sie sprzegło zużyło :naughty:

Opublikowano

podejrzewam ze nie da sie wymienic samej tej koncowki? bo jedynie zeby zobaczyc co tam sie 'dzieje' nalezy wyjac cala skrzynie tak? A wtedy wymiana jest juz nieunikniona... Dzisiaj tez sporo jezdzilem po miescie i troche w korku stalem i szarpanie/telepotanie nie występowało.... Co najmniej dziwne.. Ale tez zamierzam jezdzic jeszcze, bo sie nie slizga ani nic poza tym rzadkim szarpaniem.

hehe koncowka sprzegla tzn ze sprzeglo na wykonczeniu :wink4:

zeby sprawdzic/wymienic trzeba zwalic skrzynie a jak wymieniac to komplet razem z dwumasem... (dwumas, sprzeglo, docisk, lozysko oporowe)

Opublikowano
  • Autor

:> okay. Dzieki za odpowiedzi, dzis znowu szarpało... Jak bede po wymianie to napisze jakie efekty.

pozdrawiam! :good:

PS - Jakiej marki polecacie? Luk? Sachs? Chyba między tymi dwoma trzeba zdecydować? Nie ma co bawić się w inne tańsze zamienniki... Ile powinno być sprężyn na docisku sprzęgła? 4 czy 6? Jak tak patrze to niektóre mają 4 a niektóre 6. Oryginalnie chyba było 6...

Tu np. sa 4 - http://www.allegro.pl/item619568321_sprzeglo_audi_a4_a6_passat_1_9_tdi_nowe_luk.html

a tu 6 - http://www.allegro.pl/item617575473_sprzeglo_sachs_audi_a4_a6_vw_passat_1_9_tdi.html

Opublikowano

Miałem to samo - po rozgrzaniu telepało niemiłosiernie , do momentu kiedy przepaliłem sprzęgło (aż poczółem charakterystyczny zapach)- nie spodziewałem się że to poskutkuje, nie wiem na jak długo ale zrobiłem już 3000km i telepania brak. Pomimo to mam w świadomości perspektywę wymiany tego co trzeba.

Opublikowano
  • Autor

Miałem to samo - po rozgrzaniu telepało niemiłosiernie , do momentu kiedy przepaliłem sprzęgło (aż poczółem charakterystyczny zapach)- nie spodziewałem się że to poskutkuje, nie wiem na jak długo ale zrobiłem już 3000km i telepania brak. Pomimo to mam w świadomości perspektywę wymiany tego co trzeba.

czyli czego? dwumasu?

Opublikowano
  • Autor

jak przepaliłeś sprzęgło??? może też to zrobię :naughty:

na postoju - ręczny, trójka i przy ruszaniu dać dobrze gazu :blink:? chyba się nie odważę :mysli::no:

Opublikowano

a co Ci zależy - i tak sprzegło masz do wymiany, jeżeli juz się odważysz to nie przesadź wystarczy kilka sekund. Ostatnio sporo jeżdże od tamtego momentu już pokonałem 4000km i nie ma żadnego szarpania

(ja zrobiłem to z jedynki - ręczny, dużo gazu i umiarkowanie powolne puszczanie sprzęgła, esp wyłączone) -

ps. nie zamierzałem palić u siebie sprzęgła - zrobiłem to niechcący -chciałem trochę przelalić gumę bo miałem nierówności na oponie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czy tarcza w tym sprzęgle też ma tłumik drgań skrętnych? Czy to są te sprężyny? Czy tłumik tylko jest w dwumasie?