Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Chiptuning w Audi A4 B9 35 TFSI 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent: A4 B9 35TFSI (150KM) z 2021r. Kod silnika DMSB.

Edit: Od 2025/02/21 jest dostępny program ECU.

Od jednego tunera słyszałem, że nie ma protokołów i na razie nic z tego.

Inny powiedział, że musiałby się podłączyć i sprawdzić jaki jest soft, ale że faktycznie może być to problematyczne.

Ktoś wie, czy jest to w ogóle możliwe? Nie chcę tracić czasu.

Dzięki!

Edytowane przez sosim

Rozwiązane przez junioryo

Przejdź do rozwiązania
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć, udało się Tobie czegoś dowiedzieć? Interesuje mnie 35tfsi polift z 2021roku i mam właśnie wątpliwości czy jest opcja podniesienia mocy. 

Edytowane przez gumeko

Opublikowano
  • Autor

Byłem jakoś 2 miesiące temu na sprawdzeniu i wciąż nie do ruszenia.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam nadzieję, że zmieni się to w najbliższym czasie. Słyszałem od kilku firm, że pracę trwają nad złamaniem sterownika, ale ile w tym prawdy ?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Mały bump. Ktoś kojarzy czy już są dostępne mapy?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Też zacząłem zgłębiać temat, bo mam taki sam model. Gwarancja się kończy i pora coś dłubnąć. Na dzień dzisiejszy auto nie do ruszenia przez tunerów. Kontaktowałem się dzisiaj w tej sprawie z gregor10.  Tunera chyba nie muszę przedstawiać ;)

Zauważyłem również, że są już gotowe boxy do tego modelu:

PowerChip Digital za 1280 zł

PowerChip Premium za 1600 zł

DTE od 1399 do 3779 zł

No i teraz mam zagwozdkę, czy nie kupić któregoś na przeczekanie.

Bo oprócz podniesienia mocy, bardzo ważny jest program dla skrzyni biegów. Box niestety tego nie rozwiązuje. W trybie D zbyt niskie obroty, brak możliwości wyłączenia żeglowania w MMI. Czy można to wyłączyć kompem? Ktoś próbował? Podczas wyprzedzania ciągnie jak głupi do czerwonego pola, zamiast zmienić bieg na wyższy. Auto wtedy jęczy, a już nie jedzie. Zamiast wcześniej wrzucić wyższy bieg i wykorzystać moment obrotowy, to przeciąga biegi. Ekologia? :D
Dlatego od nowości prawie cały czas jeżdżę na S. Tu znów do zwykłej jazdy obroty są odrobinę na wysokie. Ale przynajmniej w tym trybie nie włącza mi się żeglowanie, bo tego nienawidzę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ja jeżdżę na przeczekanie z PowerChip Digital.

Wykres z hamowni:

image.thumb.png.829bc5fa7e32c20819a7fa35bedcaffd.png

Edytowane przez sosim

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Też kupiłem egzemplarz z 21 roku kod silnika jak wyżej DMSB . Wiadomo może już coś odnośnie programu do tej wersji? Czy muszę dzwonić do Ecu Project Wrocław w tej sprawie?

Opublikowano
  • Autor

Nie pytałem od ostatniego czasu, więc może coś się zmieniło - wątpię, ale zawsze warto spróbować :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jakby co, to sterownik silnika w tym modelu już rozpracowany. Można robić program :) Skrzynia nadal nie do ruszenia.

Opublikowano
  • Autor

Ooo, czy jest sens robienia programu silnika bez skrzyni? Podejrzewam, że wciąż lepiej tak niż na boxie?

Edit: Podjechałem do tunera, podłączył się i faktycznie jest możliwość zrobienia programu, umówiłem się na przyszły tydzień, napiszę jak poszło ;)
@black70 wiesz na jaki +/- przyrost KM/Nm można liczyć?

Edytowane przez sosim

Opublikowano

Info od tunera: bezpieczne okolice 210-220hp i 360-380nm. 

Sam się zastanawiam, czy ma to sens bez skrzyni, bo fabryczne wystrojenie skrzyni jest tutaj najsłabszym ogniwem. 

Opublikowano
  • Autor

No najgorzej tak jak napisałeś kiedy piłuje na wys. obrotach podczas przyśpieszania - dlatego ja raczej takie manewry wykonuje ręcznie z użyciem manetek, ale już "eko" jazdy po mieście w ten sposób nie ogarnę.

Też jeżdżę w trybie S i nie jest to idealne, ale mam podobne odczucia co do żeglowania i zbyt niskich obrotów na D.

Edytowane przez sosim

Opublikowano

Napisz koniecznie, jak zrobisz program. Bardzo jestem ciekawy Twojej opinii.

Opublikowano
  • Autor

@black70 No i przygoda zakończona. Odczyt faktycznie był możliwy lecz dalej nic nie można było zrobić (nie znam się prawie w ogóle, zrozumiałem, że zapis jest zablokowany). Tuner zaktualizował jakiś soft, wciąż nic z tego, napisał na support (zakładam że do grupy od Flex). Na razie nic z tego.

Aha no i nie byłem u pierwszego lepszego tunera tylko u Tune-Up w Gdańsku :)

Edytowane przez sosim

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W tym tygodniu wysłałem zapytanie do innego tunera w Gdańsku i dostałem odpowiedź że modyfikacja jest możliwa tylko jeśli auto ma sterownik MG1CS031 HW:H20. Jeśli HW jest w wersji H80 to nic z tego.

Opublikowano

a już wiadomo coś na temat skrzyni dl382 gen2
ktoś już potrafi to zrobić?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 22.03.2025 o 10:41, andrzejr napisał(a):

W tym tygodniu wysłałem zapytanie do innego tunera w Gdańsku i dostałem odpowiedź że modyfikacja jest możliwa tylko jeśli auto ma sterownik MG1CS031 HW:H20. Jeśli HW jest w wersji H80 to nic z tego.

A wiesz czy to kwestia czasu na bazie tego co już jest, czy raczej podobne wyzwanie co z H20 (co zajęło dobre kilka lat)? 

Opublikowano

Tego niestety się nie dowiedziałem, dostałem jedynie lakoniczną zwrotkę że mam pytać za jakiś czas.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Any news z MG1CS031 H80?

Edit: Jadę jutro ponownie na sprawdzenie ?‍♂️

Edytowane przez sosim