Jump to content
IGNORED

Szkoda całkowita z OC sprawcy - 1.8T A4 B6 BEX 250KM+

Recommended Posts

Cześć,

Szkoda całkowita z OC sprawcy - 1.8T A4 B6 BEX 250KM+

1 Września zastałem to co na zdjęciach poniżej. Ja jako poszkodowany zgłosiłem sprawę do ubezpieczyciela sprawcy Generali.

Dziś otrzymałem:

- wyliczeniem szkody całkowitej,
- wyceną wartości pojazdu,
- kosztorysem (który nie stanowi podstaw do wypłaty odszkodowania, jedynie obrazuje zakres uszkodzeń pojazdu).
- wynikiem aukcji oraz danymi oferenta zainteresowanego zakupem pojazdu w stanie uszkodzonym za wskazaną w aukcji kwotę (w przypadku podjęcia decyzji o zbyciu pojazdu w obecnym stanie prosimy o kontakt ze wskazanym podmiotem w okresie ważności oferty)

Podczas oględzin przez rzeczoznawcę zaznaczałem wielokrotnie o co został doposażony samochód - nie zostało to uwzględnione.

BEX jest wystrojony na 250KM+, dołożone: turbo hybryda, intercooler FMIC, wtryski, przelot, felgi, gwint ... i wiele innych. Traktuję to jako tuning więc mogę tym podnieść wartość auta w odwołaniu. Jednak nie posiadam paragonów czy faktur.

Przeczytałem wiele spraw na forum, praktycznie w każdej odpowiedzi przez @hak64 jest napisane że muszę mieć potwierdzenie. Ja uważam że potwierdzenie jest w samochodzie, przecież te elementy są zamontowane, można je zobaczyć, spisać numer i sprawdzić cenę w google.

Dodatkowo wartość auta rynkowa jest bardzo zaniżona. Wystarczy wejść na otomoto czy olx i we filtrach wpisać fraze BEX QUATTRO.

• Jak poprawnie napisać odwołanie?
  • Czy mogę obejść w jakiś sposób brak faktur i paragonów?
  • Ile mam czasu na napisanie odwołania?
  • Jak podnieść wartość auta?
  • Czy mogę napisać odwołanie nie znając prawa i wprost wymienić swoje uwagi, wypisać listę modyfikacji i uznać że to oni muszą się martwić? Jednak to ja jestem po stronie poszkodowanego, a oni chcą na mnie zarobić - to ich praca.

Wiem że zadaję pytania które powtarzają się na forum, jednak wątki są rozpoczynane a nie mają zakończenia, nikt nie opisuje swojego przypadku od A do Z :( 

Link do plików które otrzymałem od ubezpieczalni.

Link do zdjęć uszkodzeń auta.

20230901_162655.jpg

Edited by Jaroslaw_

Mubi ma wzór odwołania, możesz się na tym oprzeć, na odwołanie masz 30 dni, co do podniesienia wartości auta bez faktur - jest to możliwe ale batalia Cię czeka.