Jump to content
IGNORED

Wypadanie zapłonu 1.8T BFB

Go to solution Solved by chwal33a,

Recommended Posts

Posted

Cześć, wyjechałem ostatnio swoim avantem do pracy i od samego wyjazdu z garażu miałem problem z szarpaniem podczas przyspieszenia między 2 a 3k obrotów. Pomyślałem że coś ją przymuliło więc dałem jej konkretnie jak się zagrzała i na kilka minut wyświetlił się check engine. Komputer pokazał wypadanie zapłonu na 2 cylindrze. Skasowałem błąd, pojechałem do swojego mechesa, u niego komp pokazał wypadanie na 1, 3 i 4 cylindrze. Wymienił mi wszystkie cewki(2 serio były zaorane). Pojeździłem dzień i problem wrócił. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Najgorsze jest to że to nie jest stała usterka tylko pojawia się i znika w losowym momencie, czasem odpalam auto i jeżdżę bez problemu a czasem wracając z pracy znowu mam problem z szarpaniem. Auto nie dymi, nie odczułem utraty mocy.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Posted

Zasysa korek oleju?

Posted
5 godzin temu, przem8 napisał(a):

Zasysa korek oleju?

Sprawdzę jutro, można na zimnym czy lepiej się przejechać kawałek?

Posted
W dniu 23.09.2023 o 16:09, przem8 napisał(a):

Zasysa korek oleju?

Nie zasysa i nie wybija jakoś bardzo 

Posted

To pewnie głowica popękana. Na obu paliwach tak samo jest?

Posted
1 godzinę temu, przem8 napisał(a):

To pewnie głowica popękana. Na obu paliwach tak samo jest?

Tak, na obu paliwach. Sam podejrzewałem głowicę ale dziwne jest to że raz chodzi normalnie a raz w środku jazdy jej odwali.

Jak to najłatwiej sprawdzić?

Posted

Sprawdź jeszcze czy masz szczelne wkrętki od gazu i gniazda wtryskiwaczy benzynowych.

Posted
15 godzin temu, przem8 napisał(a):

Sprawdź jeszcze czy masz szczelne wkrętki od gazu i gniazda wtryskiwaczy benzynowych.

Są okej, czyli pewnie głowica tak jak wspomniałeś. Idzie to jakoś wyczytać w parametrach na kompie?

Posted

Nie. Zmierz kompresję z próbą olejową może coś wyjdzie. Płynu nie ubywa?

Posted
Godzinę temu, przem8 napisał(a):

Ubywa delikatnie, ale nie widziałem żeby był w oleju. Okej, sprawdzę, dzięki wielkie

Posted

Sprawdź po nocy kamerką czy nie masz kropelek wody na ściankach cylindrów.

• Thanks 1
  • Solution
Posted
W dniu 25.09.2023 o 11:59, przem8 napisał(a):

Wszystko wzorowo, na każdym cylindrze po równo, prawie 14 atmosfery. Ogólnie świece wymieniałem w marcu a cewki jakoś 2 tygodnie temu i zastanawiam się czy wcześniejsze już zajechanie cewki nie rozwaliły mi nowych świec bo dwie wyglądają na trochę nadpalone.

Posted
W dniu 27.09.2023 o 19:25, chwal33a napisał(a):

Wszystko wzorowo, na każdym cylindrze po równo, prawie 14 atmosfery. Ogólnie świece wymieniałem w marcu a cewki jakoś 2 tygodnie temu i zastanawiam się czy wcześniejsze już zajechanie cewki nie rozwaliły mi nowych świec bo dwie wyglądają na trochę nadpalone.

Znalazłeś   kolego problem tego wypadania ?