Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmniejszona tablica rejestracyjna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem przed rejestracją swojego a4 b8 z USA, zastanawia mnie czy amerykańska ,,ramka" z tyłu na rejestracje jest wystarczającym powodem aby wystąpić o tablice skrócone, czy jest to raczej wpakowanie się na minę z kwestią przyszłych przeglądów oraz potencjalnych kontroli drogowych? Po rozmowie z diagnostą mam mieszane uczucia co do tej kwestii. Widziałem w Lublinie S4 oraz zwykłą A4 posiadającą takie tablice jednakże nie miałem możliwości porozmawianie z właścicielami. Czy ktoś z forumowiczów ma takie tablice i mógłby podzielić się swoim doświadczeniem ?

Z góry przepraszam jak nie ten dział 

Opublikowano

Wystarczy zajrzeć do wniosku o rejestrację, gdzie jest czarno na białym napisane ? 

Wnoszę o wydanie tablic samochodowych zmniejszonych i oświadczam, że w pojeździe są zmniejszone wymiary miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablic rejestracyjnych: (Tak/Nie)

Opublikowano
  • Autor

Mam świadomość co jest we wniosku, urząd przyjmie wszystko, potem ewentualnie może wystąpić z postepowaniu o poświadczeniu nieprawdy,  jednakże co na to policja oraz diagności w kwestii zmniejszonych tablic? Chodzi dokładnie o taki punkt w rozporządzeniu:

jednorzędowe zmniejszone – do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej, z wyłączeniem motocykli, ciągników rolniczych, pojazdów wolnobieżnych wchodzących w skład kolejki turystycznej i pojazdów rodzaju „samochodowy inny”;

Ustawa natomiast mówi o integralnej części konstrukcji pojazdu jako miejscu przeznaczonym na tablicę rejestracyjną, nie ma nigdzie w polskim prawie jednoznacznie określonego terminu ,,integralna cześć pojazdu" - w niektórych ustawach jest to rozpatrywane jako karoseria która podlega homologacji, w innych chodzi o oświetlenie itd. 

Czy ta ,,ramka" w wersjach USA jest faktycznie miejscem konstrukcyjnie przeznaczonym lub można ją uznać w 100% za integralną część pojazdu, czy raczej chodzi o klape bagażnika, która sama w sobie po zdjęciu ramki umożliwia zamontowanie standardowej tablicy? 
Czy może ktoś spotkał się z problemem posiadając skróconą tablicę w swojej b8 ? :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.10.2023 o 02:00, Krzysztof_Winiarczyk napisał(a):

Mam świadomość co jest we wniosku, urząd przyjmie wszystko, potem ewentualnie może wystąpić z postepowaniu o poświadczeniu nieprawdy,  jednakże co na to policja oraz diagności w kwestii zmniejszonych tablic? Chodzi dokładnie o taki punkt w rozporządzeniu:

jednorzędowe zmniejszone – do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej, z wyłączeniem motocykli, ciągników rolniczych, pojazdów wolnobieżnych wchodzących w skład kolejki turystycznej i pojazdów rodzaju „samochodowy inny”;

Ustawa natomiast mówi o integralnej części konstrukcji pojazdu jako miejscu przeznaczonym na tablicę rejestracyjną, nie ma nigdzie w polskim prawie jednoznacznie określonego terminu ,,integralna cześć pojazdu" - w niektórych ustawach jest to rozpatrywane jako karoseria która podlega homologacji, w innych chodzi o oświetlenie itd. 

Czy ta ,,ramka" w wersjach USA jest faktycznie miejscem konstrukcyjnie przeznaczonym lub można ją uznać w 100% za integralną część pojazdu, czy raczej chodzi o klape bagażnika, która sama w sobie po zdjęciu ramki umożliwia zamontowanie standardowej tablicy? 
Czy może ktoś spotkał się z problemem posiadając skróconą tablicę w swojej b8 ? :D

Ta blenda z tyłu może stanowić problem natomiast z przodu sam mam grill z blendą usa. Co na to policja ? Nie wiem nie miałem przyjemności . Co na to diagnosta ?  przyczepił się ale podbił przegląd. Ma być miejsce na tablice małą jest ? Jest a że tutaj jest z przodu a nie z tyłu no to sorry ale nigdzie nie pisze ze ma być z tyłu , tylko że ma być o tym w sumie z diagnostą dyskutowałem jak mi mówił że z tyłu jest miejsce na dużą tablicę a ja mam małą 

PSX_20230428_124535.thumb.jpg.6798d235dfe3adf5b131e927f737ccff.jpg

PSX_20220427_125241.thumb.jpg.cd8406729a2e1772eb4fbee36584104a.jpg