Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd 00290 G46 w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Jakiś czas temu zapalìły się kontrolki ABS u ESP. Podłączyłem skaner diagnostyczny Vag Lite i wyskoczył mi błąd 00290 czujnik prędkości tylnego lewego koła ( ABS) (G46). Skasowałem. Kilka dni później przejeżdżając przez przejazd kolejowy zapaliły się znowu kontrolki ABS I ESP ( Vag Lite ten sam błąd) skasowałem. Innego dnia zapaliły się znowu stojąc w garażu bez ruchu. Auto praktycznie stoi w garażu co jakiś czas przestawiane i ładowany aku. Dzisiaj po przekręceniu zapłonu znowu się zapaliły kontrolki a po podłączeniu skanera nie mogę skasować błędu. Proszę o pomoc.

20240110_163440.jpg

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

To urządzenie nie jest magicznym urządzeniem, które kasując błąd naprawia magicznie usterkę. Błąd świadczy o uszkodzeniu czujnika ABS, lub jego okablowania, więc należy czujnik wymienić na sprawny, lub naprawić wiązkę, a nie kasować błędy i liczyć na to, że nie powrócą:facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Kolego a czy przy takim błędzie jest możliwość innej usterki? Sterownik, i tym podobne. 

Opublikowano

Na podstawie tego, co pokazuje to urządzenie, jest to raczej uszkodzenie czujnika/wiązki lub koronki. Pidłącz auto pod lepsze urządzenie (VCDS), to pokaże trochę więcej informacji.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem czy to urządzenie jest w stanie pokazać bloki pomiarowe, ale VCDSem możesz w blokach pomiarowych monitorować zachowanie się i wartości prędkości z każdego czujnika ABS, i na podstawie tego stwierdzić, czy ten tylny lewy odbiega od pozostałych.

Opublikowano
  • Autor

Niby są bloki pomiarowe ale nie wiem jak to ogarnąć. 

Screenshot_20240117-172358_Allegro.jpg

Opublikowano

Wchodzisz w sterownik 03 ABS, następnie w bloki pomiarowe.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie to zrobiłem. Wszedłem w blok chyba 002 albo 003 i wyskoczyły cztery wartości po 1km/h. Czy to na tych się wykonuje pomiar w czasie jazdy?

Opublikowano

Tak, 4 wartości dla wszystkich kół. Ze względów bazpieczeństwa konieczna jest druga osoba do pomocy. Jedna osoba prowadzi pojazd, druga monitoruje wskazania. Przy jeździe na wprost wskazania powinny być takie same i niemal synchronicznie pokazywać wartości prędkości. W miare możliwości należy zatem wykonać jazdę na wprost. Nie musi być szybko, 10-15 km/h wystarczy. Przy jeździe po łuku po wewnętrznej koła kręcą się wolniej niż te po zewnętrznej, dlatego jazda na wprost.

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki. 

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze zapytam Cię kolego dlaczego do tej pory mogłem skasować błędy a dzisiaj już nie. Czy mogłem coś uszkodzić w sterowniku podłączając skaner? Odczytywałem tylko błędy i kasowałem, nic innego nie robiłem. Audi stoi cały czas w garażu, sporadycznie przejadę nim kilkanaście kilometrów. Odpalane raz w miesiącu, przestawiane co tydzień i ładowany aku raz w miesiącu. 

Opublikowano

Uszkodzić nic nie uszkodziłeś. Powodów może być wiele. Początkowo usterka była sporadyczna teraz jest stała.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Witaj Mustel1. Jeszcze nie zrobiłem pomiarów ale wchodząc na blok pomiarowy grupa 002 lub 003 wyskoczyły czter kolumny z wartościami 0.00 bez jednostek. Po naciśnięciu pedału hamulca dwie górne wartości zmieniły się na "Operate" a dwie dolne bez zmian 0.00. Po zwolnieniu hamulca przy górnych 0.00 pokazało się "Te". 

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Niestety bez opisów bloków pomiarowych nie wiadomo co mierzą. W przypadku pomiaru prędkości jest nieco łatwiej gdyż jednostka jest w km/h.