Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALF] Problem z jazdą na LPG po wymianie wtryskiwaczy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Padł mi wtryskiwacz, były zamontowane jakieś stare połączone w grupy 2x3, nie dało się już kupić takich samych więc stwierdziłem, że wymienię wszystkie 6 na nowe.

Wybór padł na Barracuda 130, podłączyłem je pojedynczo na bardzo krótkich kawałkach wężyków.

Pojawił się problem ze spadkami ciśnienia na reduktorze, centralka wywala błąd i przełącza się na PB.

Uznałem, że skoro cała instalacja w aucie ma jakieś 12 lat to pewnie reduktor już ma dość i kupiłem zestaw uszczelek i go zregenerowałem.

Problem występował nadal więc zakupiłem nowy reduktor, identyczny jak był wcześniej czyli Zavoli Zeta-S i niestety problem jest nadal ten sam.

Sterownik jaki mam do gazu to Stag 300-6 Plus.

Dysze próbowałem od 2mm rozwiercałem do ponad 3mm i nie udało mi się tak ustawić LPG aby dało się normalnie jeździć.

Ciśnienie na reduktorze regulowałem od 1 bara w górę i też nie wiele się zmieniało.

W najlepszym układzie dało się spokojnie jeździć na LPG ale przy redukcji biegu i wciśnięciu pedału gazu do podłogi od razu przełącza na PB z błędem za niskie ciśnienie gazu.

Po przydługim wstępie chciałem zapytać czy jest szansa ogarnąć to na tych wtryskach czy kupiłem zbyt wydajne i muszę je jednak wymienić na 115 ?? 

Edytowane przez Elhape

Opublikowano

115 by wystarczyły, a 130 musisz zdławić dyszami. Elektrozawór nowy? Może tam masz wąskie gardło?

Oczywiście autokalibracja i potem regulacja lpg była?

Opublikowano
  • Autor

Elektrozaworu nie ruszałem jedynie co to wymieniałem czujnik ciśnienia gazu bo miałem wrażenie, że mimo regulacji śruby na reduktorze nie zmieniało się ciśnienie.

Tak autokalibracje i strojenie robiłem, fakt są to moje pierwsze zabawy z lpg ale wydaje mi się, że nie jest źle ;)

Skoro jest szansa ogarnąć to na tych 130 to kupię jeszcze raz nowe dysze 1.6mm i zacznę zabawę od nowa.

Ten elektrozawór może jakoś mieć za małą "wydajność/przepustowość" przy wtryskach 130 ??

Opublikowano

Jak zawór będzie zasyfiony to masz ograniczony przepływ gazu. Jakie miales czasy wtrysku lpg na jałowych? 

Może jest przelany i dlatego tak spada ciśnienie. Jakiego rzędu masz spadki? 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Dopytam, elektrozawór to mówisz o tym z filterkiem montowany pod maską ??

Czasy wtrysku LPG to jakieś 5-6ms średnio o niecałą 1ms więcej niż pokazuje przy PB.

Ciśnienie spada do 0.2bar i z tego co zauważyłem to nie ważne czy wyjściowo jest 1,25 czy 1,6.

Ogólnie teraz po auto kalibracji wywala, że mam za duże dysze i to by się zgadzało bo mnożnik startuje od ok 0,95 i kończy na 0.8.

Obecne dysze mają 2mm.

Na te spadki ciśnienia może mieć wpływ podciśnienie w dolocie ??

Czujnik MAP pokazuje mi ok 0,6bar jak odepnę wężyk całkowicie to 0,95 a z tego co czytam to powinno być w okolicach 0.3bar.