Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wariowanie ABS w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2 tygodnie temu jechałem samochodem w trudniejszym terenie jak na moje obniżone auto- jechałem przez grudy śniegu (nie był zbyt twardy), niestety nie dało się zawrócić, słyszałem, że czasami tre podwozoziem. Po jeździe sprawdziłem auto na stacji diagnostycznej- wszystko ok. Wpiąłem VCDS- również brak nowych błędów.

No i.. nagle od kilku dni gdy jadę na tempomacie auto nie trzyma prędkości- przyspiesza i przyhamowuje. Przy prędkości ok 120km/h wyrzuca błąd ABS wtedy tempomat działa poprawnie. Auta z tym błędem nie da się normalnie zgasić- trzeba dłużej przytrzymać kluczyk.. Dodatkowo kierownica nie blokuje się przy wyjęciu kluczyka. Błąd po czasie znika jak nie jeżdzę szybko i jest na chwilę okej..

Sprawdziłem kompa pod VCDS i jest tam sporo nowych błędów. 

Błędy na które nie należy zwracać uwagi bo były dawno przez moim problemem to: nawiew (auto nie wiedzieć czemu myśli, że jest kabrioletem), czujnik zbicia szyby, błąd zamka i radia.

Poza tym nie miałem błędów w silniku oraz ABS a teraz są.. Prośba o pomoc co tu się mogło stać, czy to może walnięty czujnik w kole?

Wrzucam foto i logi.

bbff5d32-bb1e-43a3-a5a3-09b69057568b.jpg

11111.txt

Rozwiązane przez Muskel1

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Najprawdopodobniej prawy przedni czujnik ABS, albo wiązka do niego mają usterkę.

Wejdź w sterownik ABS 03, w rozszerzone bloki pomiarowe i wybierz z listy wskazania wartości ze wszystkich 4 kół. Niech druga osoba siądzie za kierownicą i jedzie góra 15-20 km/h  na wprost, a Ty obserwuj wskazania. Powinny pokrywać się ze sobą i niemal synchronicznie pokazywać taką samą prędkość.

Dlatego jazda na wprost, gdyż po łuku wewnętrzne koła kręcą się wolniej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Okazało się,  że do wymiany pierścień magnetyczny z łożyskiem. Czujnik widział ciągle poślizg.