Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Doposażenie A4 B9 w przednie ACC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam A4 B9 przedlift USA, fabrycznie jest w nim zamontowane ACC tył z racji iż chciałem uruchomić w nim line assist a nie miałem odpowiedniej manetki przy kierownicy dokonałem zakupu takowej , dodatkowo ma ona obsługę aktywnego tempomatu i zastanawiam się nad dołożeniem przedniego ACC. NA obecną chwilę posiadam przełączniki pod kierownicę, wiązkę instalacyjną do radarów, mam zamiar kupić radary jednak zanim to zrobię chcę się upewnić czy można je dołożyć do mojego samochodu, trochę kosztują i zanim je kupię więc wolę mieć pewność czy mogę doposarzyć auto w ten system. Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat bardzo proszę o jakieś informacje za wszelką pomoc będę wdzięczny .

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak ACC tył. Jest Audi Side Assist. 

Opublikowano

Ok, czyli Audi Side Assist rear,   jak wyjeżdżam tyłem na ulicę i z lewej albo prawej strony coś nadjeżdża to najpierw mam czerwone strzałki na MMI gdy nie zahamuje zaczyna piszczeć a gdy nadal nie zareaguje samochód sam się zatrzyma, gdzieś czytałem że to ACC rear ale ok teraz już wiem . Czy dołożenie radarów przód tak by mieć aktywny tempomat będzie dużym problemem, czy potrzebny jest dedykowany Gateway ?  Nową wiązkę od przednich radarów wpina się w moduł Gateway mój obsługuje radary tylne ( które mam na wyposażeniu ) ma numer 8W6907468C czy obsługuje też radary przednie?  Bardzo proszę o wszelakie wskazówki.

Pozdrawiam serrdecznie

Opublikowano (edytowane)

Mylisz pojęcia.
Audi Side Assist to asystent zmiany pasa ruchu, czy jak inni to nazywają, asystent martwego pola. Są to radary pod tylnym zderzakiem oraz lampki ostrzegawcze w obudowach lusterek zewnętrznych.

Funkcją, o której piszesz ze strzałkami na MMI, to Audi pre sense rear i posiłkuję się z tych właśnie radarów pod tylnym zderzakiem.

14 godzin temu, midiLED napisał(a):

Czy dołożenie radarów przód tak by mieć aktywny tempomat będzie dużym problemem, czy potrzebny jest dedykowany Gateway ?  Nową wiązkę od przednich radarów wpina się w moduł Gateway mój obsługuje radary tylne ( które mam na wyposażeniu ) ma numer 8W6907468C czy obsługuje też radary przednie? 

https://a4-klub.pl/topic/491338-czy-można-doposażyć-auto-w-radary-acc/?do=findComment&comment=5759234

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Ok, czyli tak, mam VC, mam manetki pod kierownicę, mam wiązkę do radarów,  brakuje mi radarów, czy kodowania da radę wykonać VCDS czy potrzebny inny interfejs?  Jeśli chodzi o elektronikę to mam zaplecze, co do kodowania to jakieś pojęcie mam i mam wsparcie osoby bardziej doświadczonej więc z tym być może bym sobie poradził, zdjęcie zabezpieczeń komponentów zrobił bym w serwisie. Pozostaje kwestia czy mój Gateway sobie z tym poradzi czy muszę szukać innego? Co do grzebania w kodowaniach i adaptacjach to A4 jest moim pierwszym samochodem z grupy Vag więc dlatego na razie nie jestem zbyt obeznany z tematem ale jestem osobą dość zawziętą i lubię " umieć " będę się starał dać radę sam tak więc za wszelką pomoc bardzo dziękuję.

Odbiegając od tematu to zapytam jeszcze o pre sense front, na ten moment zaobserwowałem  gdy nagle wyjedzie mi z ulicy podporządkowanej jakiś samochód to  na wyświetlaczu VC mam taki trójkątny czerwony znak z wykrzyknikiem w środku i napis pre sense , tak samo dzieje się gdy nagle jakaś osoba wybiega mi przed maskę, jednak samochód wtedy sam nie hamuje lub być może nigdy nie dopuszczam by zbliżyć się do przeszkody-człowieka zbyt blisko by system zadziałał lub mam go okrojoną wersję na przód z racji iż nie posiadam radarów przednich?

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
2 minut temu, midiLED napisał(a):

kodowania da radę wykonać VCDS czy potrzebny inny interfejs?

Nie da. Potrzebny ODIS.

3 minut temu, midiLED napisał(a):

czy mój Gateway sobie z tym poradzi czy muszę szukać innego?

Powinien ale nie na 100%

5 minut temu, midiLED napisał(a):

Odbiegając od tematu to zapytam jeszcze o pre sense front, na ten moment zaobserwowałem  gdy nagle wyjedzie mi z ulicy podporządkowanej jakiś samochód to  na wyświetlaczu VC mam taki trójkątny czerwony znak z wykrzyknikiem w środku i napis pre sense , tak samo dzieje się gdy nagle jakaś osoba wybiega mi przed maskę, jednak samochód wtedy sam nie hamuje lub być może nigdy nie dopuszczam by zbliżyć się do przeszkody-człowieka zbyt blisko by system zadziałał lub mam go okrojoną wersję na przód z racji iż nie posiadam radarów przednich?

Zachamuje dopiero w sytuacji krytycznej.

Opublikowano

Ok, bardzo Ci dziękuję za pomoc, tak więc niedługo zabiorę się za doposażenie i postaram się zdać z tego relacje. Rozumiem iż mogę najpierw wszystko złożyć do " kupy " tj. przykręcić radary itd. podłączyć wiązki elektryczne i tak jeździć, potem zabrać się za zdejmowanie blokad komponentów ( chyba tylko radary bo manetki wystarczy przeprowadzić kalibrację czujnika konta skrętu ? ) kodowanie-adaptacje ODIS . Jak sprawdzić czy moja pompa ABS to premium ( bo chyba taka jest wymagana ) jednak gdy mój samochód sam hamuje podczas gdy zadziała pre sense tył to chyba system powinien się nadawać do aktywnego tempomatu a może się mylę?

Opublikowano
1 minuta temu, midiLED napisał(a):

Jak sprawdzić czy moja pompa ABS to premium ( bo chyba taka jest wymagana )

Odczytasz VCDSem.

2 minut temu, midiLED napisał(a):

jednak gdy mój samochód sam hamuje podczas gdy zadziała pre sense tył to chyba system powinien się nadawać do aktywnego tempomatu a może się mylę?

Nie ma to nic wspólnego z pompą premium. Każde B9 samo hamuje bo każde ma Audi pre sense basic.

Do ACC wymagana jest pompa i sterownik wersja  premium.

5 minut temu, midiLED napisał(a):

Rozumiem iż mogę najpierw wszystko złożyć do " kupy " tj. przykręcić radary itd. podłączyć wiązki elektryczne i tak jeździć, potem zabrać się za zdejmowanie blokad komponentów