Opublikowano 9 Lutego 20242 l Witam. Jak można sprawdzić jaką jest skrzynia automatyczna vcds? Potrzebuje do sprawdzenia czy można robić nowy program silnika I skrzyni. Samochód z 2019r, jeden z tunerów powiedział mi, że skrzynia jest zablokowana i trzeba czekać, w końcu będzie można odblokować i wtedy zrobić program silnika I skrzyni. Nie zapamiętałem jaki rodzaj skrzyni, tyle tylko, że coś mówił o drugiej wersji. Można to jakoś samemu sprawdzić? Ps. To możliwe? Bo widzę, że tunerzy robią a4 i a5 po 2019r i normalnie nie ma problemu.
Opublikowano 9 Lutego 20242 l Autor Ok, jak będę garażu to zrobię skan. Odczytałem z "wlepy " w książce serwisowej, że mam skrzynie o nr (SKN TCF) chyba dl 382. Są rodzaje albo generację tych skrzyń np 1, 2.. Bo w/w skrzynie tunerzy robią z tego co wyczytałem w internecie, chyba, że po 2019 wyszła jakąś nowcza generacja tej skrzyni której narazie nie można odblokować programem. (Quattro).
Opublikowano 9 Lutego 20242 l Wszystkie A4 B9, A5 F5 i Q5 FY mające s-tronic mają skrzynię DL382. Różnica jest tylko w przeniesieniu napędu. Quattro, ośka lub Ultra.
Opublikowano 9 Lutego 20242 l Autor Rozumiem. U mnie 2.0 tfsi quattro. Tylko zastanawiam się co miał na myśli "tuner", jak podłączyć się pod samochód i powiedział, że tu nie można zrobić programu skrzyni bo to druga wersja, która jest od 2019r i dopiero jak odblokują to będą je robili.... albo ten gość jest słaby i nie ogarnia, albo nie ma wiedzy, albo sprzętu- nie wiem, bo jak oglądam filmy różnych tunerów to robią program silniki automaty po 2020r. Szkoda, że nie zapamiętałem rodzaju skrzyni u mnie bo mówił cała nazwę.
Opublikowano 9 Lutego 20242 l Skrzynia jest ta sama ale sterowniki skrzyni są inne. Te nowsze nie zezwalają na manipulacje w sofcie.
Opublikowano 9 Lutego 20242 l Autor Ok. Czyli wgrali jakieś nowsze oprogramowanie, do którego nie ma narazie dostępu- tak to rozumiem. Rozeznam temat jeszcze u kogoś innego ewentualnie, bo sam raczej nie sprawdze co to za soft jest w skrzyni za pomocą vcds chyba, że jest taka możliwość. Jak naraize musze poczekać z stege 1 silnika I skrzyni, bo soft skrzyni blokuje temat. Edytowane 9 Lutego 20242 l przez Tomafx
Opublikowano 9 Lutego 20242 l Nie wie dokładnie od jakiej wersji sterowników jest blokada. Musiałbyś ogarniętego tunera zapytać.
Opublikowano 9 Lutego 20242 l Autor Ok, tak zrobię. Trzeba będzie dokładniej poszukać kogoś. Dzięki za pomoc. Mam skan samochodu. Pytanie gdzie odczytać informacje o skrzyni ? ( 02 auto Trans) ? Edytowane 9 Lutego 20242 l przez Tomafx
Opublikowano 10 Lutego 20242 l Skrzynia 0CJ czyli nowsza wersja skrzyni 0CK, wykorzystuje ona technologię shift by wire (quattro ultra) i została wprowadzona do Audi Q5 FY (stąd też nr softu 80A 927 155 DF z Q5. Numer części sterownika skrzyni 0HK 927 156 B Numer części softu 80A 927 155 DF Wersja H01 0002 Edytowane 10 Lutego 20242 l przez Muskel1
Opublikowano 10 Lutego 20242 l Autor Dziękuję za informację. Spora wiedza u kolegi. Czyli tuner miał rację, trzeba czekać, aż odblokuj, chyba, że już ktoś robi je w Polsce.
Opublikowano 10 Lutego 20242 l Nie siedzę w tuningowaniu, więc nie powiem ze 100% pewnością, czy da radę wgrać do tej skrzyni soft i czy już jakieś są.
Opublikowano 10 Lutego 20242 l Autor Ok, napewno wiem już, że nowy soft jest i teraz trzeba popytać kto robi, bo jak widać nie wszyscy. Dzięki.