Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne buczenie z okolicy deski rozdzielczej w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Zwracam się do Was z pewnym problemem nękającym moją b9 2,0 tfsi 190km a mianowicie chodzi tutaj o dziwne buczenie dobiegające z okolicy deski rozdzielczej pojawiające się dopiero od 30km/h. W Aso zgłaszałem dwa razy i nie widzą w tym problemu bo jak do nich dojadę to buczenia nie ma. Pokazywałem im nagranie i rozkładają ręce. Stąd moja prośba do Was może ktoś coś ? Dodam załącznik może ktoś coś podobnego przerabiał. 
z góry dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

To pompa oleju skrzini biegów (pompa ATF).

Musisz jechać do ASO niech Ci wgrają poprawiony soft do skrzyni.

Jest to znany i udokumentowany w bazie danych Audi problem. Niech szukają w biuletynie informacyjnym problemu pod numerem TPI 205125. Kod do aktualizacji softu skrzyni to SVM-Code 02A211.

Opublikowano

Podłączę się tutaj, żeby nie zakładać nowego tematu. U mnie również występuje dziwny dźwięk tak jakby z deski rozdzielczej, ale bardziej jakby od strony kierowcy.

Objawia się tylko po dłuższym postoju. Po rozpoczęciu jazdy po około 5km następuje tak jakby cykanie i po przejechaniu 1,5 km przestaje. Przy czym pod koniec ( po przejechaniu około 6,5 km) jest coraz szybsze. Na początku stawiałem na pasek lub napinacz. Ale teraz zastanawiam sią jeszcze nad ABS lub może jakąś pompką w układzie chłodzenia.

Objaw ten pojawia się wtedy jak pojawia się pierwszy pasek temperatury oleju po przejechaniu 5-6 km.

Co dziwne było to od nowości bardzo mocno słyszalne, teraz mam 7000 przebiegu i nadal występuje ale ciszej. W aso nic nie wiedzą.

Jak zwalniam, żeby się zatrzymać i szybko zerknąć pod maskę - dźwięk ustępuje. Żadnych błędów na wyświetlaczu i w komputerze.

Czy była jakaś akcja naprawcza wadliwych napinaczy? Czy to jakiś obieg płynu się włącza?

Opublikowano

Dźwięków wydobywających się z pracującego silnika jest bardzo wiele i bez nagrań audio możemy sobie 10 lat je opisywać i zgadywać.

Edytowane przez Muskel1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Udalo mi się nagrać filmik. Dzieje się to co opisałem powyżej.

Opublikowano

Format nie jest obsługiwany.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć ogarnąłeś ten dźwięk u mnie jest podobny troszkę bardziej przypominający jakby w Polonezie linkę od prędkościomierza No ale coś w ten deseń Ciekawy jestem jak to u ciebie wyszło

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nic się nie wyjaśniło. Był 3 dni w serwisie i nic nie znaleźli. Według serwisu dźwięk nie występuje. A u mnie występuje zawsze po nocy lub dłuższej przerwie w jeździe. Jestem umówiony z serwisem na zostawienie auta jesienią/zimą. Mam wrażenie, że jak jest chłodniej to dźwięk jest wyraźniejszy. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. To nie są żadne paski. Dźwięk występuje po przekroczeniu 80 km/h. Najlepiej na chwilę przekroczyć 80 i zwolnic do 70-75. Stawiam na abs/esp. Jakby jakiś test/kalibrację samochód wykonywał.