Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek płynu chłodniczego w A4 B8 3.2FSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy i koleżanki. Spotkała mnie dosyć dziwna sytuacja. W sobotę byłem swoim 3.2 na studiach, trasa S przez godzinę prędkości około 120-140 km/h. Wróciłem postawiłem auto do poniedziałku i w drodze do pracy pojawił mi się komunikat o niskim stanie płynu chłodniczego. W zbiorniczku było może 4cm na dnie, a pod wałem korbowym z przodu silnika mokro od płynu aż kapało. Po 8h wróciłem do domu, uznałem że nie mam daleko, a płynu trochę jest więc dolałem dopiero w domu. Zdjąłem osłonę pod silnikiem, uzupełniłem płyn postawiłem na kobyłkach, silnik pracował na jałowych przez ponad pół godziny i wyciek się nie ujawnił. Pojechałem na Skę do najbliższego węzła i z powrotem i wycieku nadal brak. Temperatura w normie, ciśnienia w zbiorniczku nie ma, niby wygląda, jakby wszystko było w porządku z ale martwię się żeby w trasie mi znowu gdzieś nie wyrzucił płynu. Jakieś sugestie? Wiem, że centralnie nad wałem korbowym jest pompa, króciec i termostat, ale nic nie daje oznak nieszczelności. Ktoś może coś ciekawego podpowie?IMG_20240409_194139.thumb.jpg.eff8cb5f0f9094aa7681e8b9b302b1fd.jpg

Opublikowano

Po tym czasie pewnie pompa wody już puszcza na simmeringu. Przejedź się dłuższy czas na obrotach 5000 i wyżej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jakby ktoś był ciekawy rozwiązania problemu, okazało się, że króciec od węża do chłodnicy jest już powyginany od ciepła i w jednym miejscu połamany tak, że brakuje rowka pod uszczelkę. Jakieś papudraki próbowały to naprawić silikonem, ale to nie tędy droga. Kupiłem nowy króciec nr 06E121168B, rozłożyłem, wyczyściłem, zalałem płynem i odpowietrzyłem. Temat zamknięty, wycieków brak.