Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Multitronic w A4 B8 nie może przejść adaptacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam problem z adaptacja w skrzyni ale od początku. Jakieś pół roku temu miałem wymieniany jeden elektrozawór w skrzyni, adaptacje wtedy przeszła i w vcds w rozszerzonych blokach pomiarowych przód i tył ładnie wskoczył na "OK". Jakiś miesiąc temu jadąc trasa na FIS wyskoczył mi błąd skrzyni który mówił o przekroczeniu wartości adaptacji. Podejrzewam że wyskoczył on z powodu błędu silnika który został od razu usunięty. Po skasowaniu błędów nie powrócił juz. W blokach pomiarowych w skrzyni od tamtej pory mam teraz że cały czas adaptacja przod/tył trwa. Próbowałem kilka razy jeździć przód i tył zeby zaadoptować skrzynie ale nie chce wskoczyć. Auto coraz gorzej jeździ. Teraz moje pytanie, czy w vcds w adaptacjach czy tam nastawach podstawowych ( przepraszam ale nie pamiętam już dokładnie) w sterowniku skrzyni muszę wybrać z listy i wyzerować jakieś nastawy i dopiero spróbować przyuczyć skrzynie? Miał może ktoś podobny przypadek? Wie ktoś może jak to rozwiązać?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam 

Mam ten sam problem.

Coś udało ci się zrobić w tym temacie.?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli tarczki są zużyte adaptacja pomaga na kilkadziesiąt kilometrów i potem wraca do pierwotnego stanu albo w ogóle nie chce przejść adaptacji. W multitronicu jeśli nie masz pojęcia co robisz to gorąco odradzam zerowania nastawów skrzyni bo często kończy się to unieruchomieniem auta lub skrzynia wbija D jakby tramwaj wjechał w zderzak i auto wyrywa do przodu nawet na hamulcu, po resecie w sterowniku mogą wysypać się wszystkie ciśnienia i jest kombinacja alpejska żeby auto zaczęło normalnie jechać. Szanowni posiadacze Multitroniców, zrozumcie że w Waszych skrzyniach są tarczki sprzęgłowe które się zużywają tak samo jak w manualu i Stronicu i to one są przyczyną większości problemów z ruszaniem i poszarpywaniem szczególnie przy zmianie D-R, a przynajmniej od tego zaczyna się diagnozę jeśli dochodzi do takich historii. Plus niepewna historia serwisowania przez poprzedniego właściciela, a mam swoją teorię póki co podpartą kilkoma przykładami, że Multitronic jest o wiele bardziej wrażliwy na jakość oleju niż DSG i przeciąganie serwisu olejowego powoduje szybsze zużycie bieżni a to serce skrzyni i rzadko daje się odratować na starych gratach.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Tak ale moje auto ma niecałe 120 tysięcy nalotu i jestem drugim właścicielem auto kupiłem z przebiegiem 30 tysiecy więc mam je prawie od nowości.

Nie ma tu mowy o zużytym sprzęgle czy łańcuchu.

Olej wymieniany co 60 tysięcy bez śladów jakiego kolei zużycia.

Jedyne co może być to usterka sterownika ale błędów brak.

I dlatego nie wiem że a bardzo co to może oznaczać .

Czy do 0AW jest jakaś specjalna procedura adaptacji ? Może coś robię nie tak .

Opublikowano

Odisem jeśli wszystko jest ok to idzie od strzała. Oczywiście trzeba bacznie trzymać się instrukcji i o co prosi program.

Opublikowano
W dniu 18.12.2025 o 15:20, matekboss napisał(a):

Odisem jeśli wszystko jest ok to idzie od strzała. Oczywiście trzeba bacznie trzymać się instrukcji i o co prosi program.

A co sądzisz o tym że mój sterownik skrzyni zawsze ma wyższą temperaturę niż olej w skrzyni o jakieś 5 stopni jest to normalne ?

Bo gdzieś na jakimś filmiku widziałem temperatury i tam było odwrotnie.

To ole miał wyższą temperaturę.

Masz możliwość to jakoś sprawdzić?

I jestem jeden parametr mnie zastanawia mianowicie prędkość samochodu ze skrzyni biegów zawsze na postoju w każdym trybie pokazuje 3.2 kmh

Ale jak ruszę to prędkość się wyrównuje do prędkości auta 

Dodam jeszcze tylko że w parametrach prędkość samochodu z kół jest zgodna to znaczy jak się zatrzymamy do pokazuje 0 kmh.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Nikt nic nie podpowie?