Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd P211100 system nastawnika przepustnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, jestem posiadaczem samochodu audi a4 b9 2.0 TDI 190KM. Ostatnio jak zaczęły pojawiać się te upały, to na komputerze pojawił się błąd P211100 system nastawnika przepustnicy - zablokowany (otwarty). Samochód utrzymuje tysiąc obrotów jak przy wypalaniu DPF i wchodzi w tryb awaryjny (awaria start stop i napęd). Miał ktoś podobny problem? Na stronach anglojęzycznych piszą że to czujnik położenia przepustnicy. Wyskakuje tylko ten jeden błąd. Jaki ma numer ten czujnik położenia przepustnicy? Czy może zasyfiona przepustnica? Jak jest trochę chłodniej około 25 stopni, to samochód nie wywala żadnych błędów i nic się z nim nie dzieje. Widzę, że to potęguje, ponieważ na początku były tylko obroty na poziomie tysiąca, by po tygodniu samochód wszedł w tryb awaryjny. Chciałbym to zrobić nim ostatecznie coś się stanie. 

Opublikowano

Wrzuć pełny auto-scan. 

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Wrzuć pełny auto-scan. 

Czy mógłbyś coś podpowiedzieć bez tego? Czytałem Twój post o tym jak zrobić pełny auto scan ale nie mam możliwości tego zrobić. W sensie nie potrafię i nie mam sprzętu. 

Opublikowano

No ale czyś odczytałeś ten błąd.

Opublikowano

Takim czymś

IMG_3679.jpeg

Opublikowano

Po postawienia prawidłowej diagnozy należy przeskanować wszystkie sterowniki, gdyż nie rzadko błędy występujące w innych sterownikach są ze sobą powiązane. Należy całokształt brać pod uwagę, a nie wycinek.

Opublikowano
21 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Po postawienia prawidłowej diagnozy należy przeskanować wszystkie sterowniki, gdyż nie rzadko błędy występujące w innych sterownikach są ze sobą powiązane. Należy całokształt brać pod uwagę, a nie wycinek.

Rozumiem, a czy mógłbyś powiedzieć od czego zacząć diagnozować problem? Objawy chyba są dość specyficzne, czy spróbować najpierw wyczyścić przepustnice? 

Opublikowano

Od podpięcia auta pod porządne urządzenie diagnostyczne i przeskanowaniu.