Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cofanie zapłonów w A4 B7 1.8 T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Walczę z problemem cofania zapłonów w dolnym zakresie obrotów i nie wiem jak się zabrać za ustalenie przyczyny. Zrobiłem logi dynamiczne ale niewiele one mówią poza tym, że problem występuje między 1400 a 1800 obr. / min.

LOG.TUNEZILLA.COM
LOG.TUNEZILLA.COM

LOG.TUNEZILLA.COM

Proszę o sugestie co i w jakiej kolejności sprawdzić żeby nie narazić się na niepotrzebne koszty.

Podejrzewam rezonans jakiegoś mechanicznego elementu silnika, który wzbudza czujniki spalania stukowego. Świece mam praktycznie nowe NGK 6458 PFR6Q. Dwie cewki wymieniłem w 2019 i dwie w 2021 BERU ZSE 043. Zrobiłem na nich odpowiednio 27 i 35 tys. km.

Katalizator jest fabryczny, który ma za sobą blisko 250 tys. km. Próbowałem go przeczyścić specyfikiem LIQUI MOLY ZESTAW DO CZYSZCZENIA  KATALIZATORA 8931 + 7110.

W dolocie nie stwierdziłem niepokojących ilości oleju z turbosprężarki . Auto ma blisko 250 tys. na blacie ale nie kopci na biało.

Przy okazji wymiany kolanka od odmy w bloku silnika czyściłem instalację odpowietrzenia bloku silnika. Wymieniłem też grzybek na górze bloku silnika.